niedziela, 13 grudnia 2015

Cannelloni po bolońsku

Kuchnia włoska
Porcja dla 4 osób;
przygotowanie 2 h i 15 min;
pieczenie 15 min.

Makaron cannelloni - 40 dag;   zobacz cannelloni
  • Składniki na farsz:
    • wołowina, chuda 40 dag;
    • cebula - 2 szt;
    • marchew - 1 szt;
    • seler naciowy - 1 łodyga;
    • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka;
    • masło - 5 dag;
    • śmietanka - 100 ml;
    • grzyby suszone - 2 szt;
    • goździk - 1 szt;
    • sól, pieprz - do smaku;
  • Ragoût po bolońsku:
    • schab wieprzowy - 10 dag;
    • wołowina, chuda - 10 dag;
    • boczek - 10 dag;
    • masło - 5 dag;
    • cebula - 1 mała;
    • przecier pomidorowy - 2 łyżki;
    • woda - 250 ml;
    • śmietanka - 125 ml;
    • seler naciowy - 1 łodyga;
    • gałka muszkatołowa - szczypta;
    • marchewka - 1 szt;parmezan - 30 dag;
    • sol, pieprz - do smaku;

    Przyrządzanie cannelloni:
  1. Na wstępie, namocz w letniej wodzie grzyby.
  2. Cannelloni ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Ma być al dente (ugotowane, ale lekko twardawe).
  3. Grzyby odciśnij z wody i posiekaj. Jarzyny oczyść, umyj i też posiekaj. Goździki utłucz w moździerzu. Boczek i mięso zmiel - wymieszaj z masłem. Dodaj posiekane jarzyny i utłuczony goździk. Smaż na średnim ogniu do zrumienienia. Następnie dołóż koncentrat pomidorowy i grzyby, osól, przypraw pieprzem (do smaku), zalej śmietanką i duś na małym ogniu przez około 30 minut systematycznie mieszając.
  4. Ugotowane cannelloni nadziej farszem i ułóż w posmarowanej masłem formie.

    Przyrzadzanie ragoût:
  1. Zmiel schab, wołowinę i boczek. Marchew, cebulę i seler posiekaj i usmaż na maśle - do ładnego zeszklenia. Dodaj zmielone mięso i boczek, odparuj z nich wodę. Osobno rozpuść w  250 gramach wody przecier pomidorowy i dodaj do sosu. Posól, dodaj utartą gałkę muszkatołową i wszystko gotuj przez 3 h na małym ogniu - sos ma pykać, tak ino, ino. Na wyczucie dolewaj przegotowaną wodę aby utrzymać konsystencję gęstego sosu.
Otrzymanym sosem zalej przygotowane w formie cannelloni, posyp starym parmezanem i zapiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawaj gorące.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: