Kuchnia włoska
Porcja dla 4 osób;
przygotowanie 2 h i 15 min;
pieczenie 15 min.
Przyrzadzanie ragoût:
Życzę smacznego!
Porcja dla 4 osób;
przygotowanie 2 h i 15 min;
pieczenie 15 min.
Makaron cannelloni - 40 dag; zobacz cannelloni
|
|
Przyrządzanie cannelloni: |
- Na wstępie, namocz w letniej wodzie grzyby.
- Cannelloni ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Ma być al dente (ugotowane, ale lekko twardawe).
- Grzyby odciśnij z wody i posiekaj. Jarzyny oczyść, umyj i też posiekaj. Goździki utłucz w moździerzu. Boczek i mięso zmiel - wymieszaj z masłem. Dodaj posiekane jarzyny i utłuczony goździk. Smaż na średnim ogniu do zrumienienia. Następnie dołóż koncentrat pomidorowy i grzyby, osól, przypraw pieprzem (do smaku), zalej śmietanką i duś na małym ogniu przez około 30 minut systematycznie mieszając.
- Ugotowane cannelloni nadziej farszem i ułóż w posmarowanej masłem formie.
Przyrzadzanie ragoût:
- Zmiel schab, wołowinę i boczek. Marchew, cebulę i seler posiekaj i usmaż na maśle - do ładnego zeszklenia. Dodaj zmielone mięso i boczek, odparuj z nich wodę. Osobno rozpuść w 250 gramach wody przecier pomidorowy i dodaj do sosu. Posól, dodaj utartą gałkę muszkatołową i wszystko gotuj przez 3 h na małym ogniu - sos ma pykać, tak ino, ino. Na wyczucie dolewaj przegotowaną wodę aby utrzymać konsystencję gęstego sosu.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz