- Przygotowanie:
- Z mąki, drożdży (nie muszą być suszone), oliwy, soli, ciepłej wody z zachowaniem tu podanych proporcji wykonaj ciasto zgodnie z tą procedurą.
- Jak ciasto będziesz mieć gotowe to podziel go na małe porcje i rozwałkuj, podsypując mąką, na małe krążki.
- Wymieszaj sos pomidorowy z odrobiną soli i oliwy z oliwek.
- Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce, wrzuć na durszlak i polej wodą.
- Na każdym krążku rozwałkowanego ciasta połóż trochę sera, następnie sosu pomidorowego i znowu sera - tak jak na fotografii.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 15 minut.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- * Rewelacyjna, oryginalna, niezwykle delikatna włoska mąka typu 0 "Manitoba" do wyrobu chleba, focacci, pizzy, brioche, croissantów, panettone. Gotowy z niej wyrób ma niesamowity smak i genialną konsystencję. Możesz oczywiście zastąpić ją inną, równie dobrą, polską pszenną, przesianą mąką. Nazwę i zastosowanie mąki Manitoba podaję raczej informacyjnie i jako ciekawostkę.
Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami.
Brioche, brioszka − francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, pieczone w formie bułeczek z charakterystycznym "czopem" na wierzchu. Ciasto zawiera stosunkowo dużą ilość masła i jajek, a minimalną ilość cukru. Występuje w wielu wersjach regionalnych.
Croissant – pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Istnieje kilka wersji różnych legend dotyczących tych rogalików. Według niektórych przekazów, croissanty wynaleziono na krótko po zakończeniu oblężenia Wiednia w 1683 roku. Podobno to polski szlachcic, szpieg i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki, właściciel kawiarni "Zur blauben Flasche", namówił właściciela pobliskiej piekarni, Petera Wendela, by zaczął wypiekać bułeczki w kształcie półksiężyca, aby upamiętnić zwycięstwo nad tureckimi wojskami.
Panettone - rodzaj babki pochodzącej z Mediolanu i spożywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz