czwartek, 24 grudnia 2015

Ciasto do domowej pizzy Roberto Graccianiego

Kuchnia włoska
Pizza, to znana na całym świecie tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Oferuję wam przepis na przygotowanie jej w domu, w prosty i łatwy sposób. Przygotować ciasto można z pomocą robota, lub ugniatając ręcznie, co potrwa 10 ÷ 15 minut dłużej i wymaga włożenia trochę energii. W poniższym przepisie używam mąki typu 0, która jest najbardziej odpowiednia do tego ciasta, ale można też zastosować inne mąki, lub dołączyć trochę purée ziemniaczanego.
Eksperymentujcie!
  1. Składniki:
    1. Mąka typu 0  —  500 g;
    2. Oliwa z oliwek  —  5 łyżek;
    3. Drożdże  —  25 g;
    4. Cukier  —  1 łyżeczka;
    5. Sól  —  do smaku;
    6. Woda  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Rozetrzyj drożdże w 100 g ciepłej wody z cukrem, pozostaw w ciepłym miejscu przez około 5 minut, aż zaczyn dwukrotnie powiększy swoją objętość.
    2. Umieść mąkę w misce robota lub na desce do zagniatania ciasta, ręką w środku zrób krater i wlej do niego rozpuszczone drożdże, olej i szczyptę soli.
    3. Zagniataj robotem na średnich obrotach 5 minut, ręcznie 15 minut; w trakcie zagniatania dodawaj przegotowaną letnią wodę, aż uzyskasz jednorodną, gładką i lśniącą masę.
    4. Umieść wyrobione ciasto w misce, na wierzchu natnij nożem krzyż, posmaruj wierzch odrobiną oliwy z oliwek, przykryj czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto ma "urosnąć" dwukrotnie.
    5. Znowu zagnieć ciasto na posypanej mąką powierzchni i podziel je na cztery równe części.
    6. Rozwałkuj kawałki wałkiem do ciasta, na okrągłe placki o grubości wedle własnego upodobania i umieścić w lekko naoliwionych blachach do pieczenia.
    7. Ciasto jest gotowe do nadziewania i pieczenia w piecu. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju pieca. W domowych warunkach radzę rozgrzać do maksymalnej temperatury. Startą mozzarellę zawsze dawaj bezpośrednio na ciasto.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Głównymi składnikami receptury ciasta na pizzę są zawsze: mąka, drożdże, olej.
      Buon appetito augura Roberto Gracci!

Brak komentarzy: