- Przygotowanie:
- Rozetrzyj drożdże w 100 g ciepłej wody z cukrem, pozostaw w ciepłym miejscu przez około 5 minut, aż zaczyn dwukrotnie powiększy swoją objętość.
- Umieść mąkę w misce robota lub na desce do zagniatania ciasta, ręką w środku zrób krater i wlej do niego rozpuszczone drożdże, olej i szczyptę soli.
- Zagniataj robotem na średnich obrotach 5 minut, ręcznie 15 minut; w trakcie zagniatania dodawaj przegotowaną letnią wodę, aż uzyskasz jednorodną, gładką i lśniącą masę.
- Umieść wyrobione ciasto w misce, na wierzchu natnij nożem krzyż, posmaruj wierzch odrobiną oliwy z oliwek, przykryj czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto ma "urosnąć" dwukrotnie.
- Znowu zagnieć ciasto na posypanej mąką powierzchni i podziel je na cztery równe części.
- Rozwałkuj kawałki wałkiem do ciasta, na okrągłe placki o grubości wedle własnego upodobania i umieścić w lekko naoliwionych blachach do pieczenia.
- Ciasto jest gotowe do nadziewania i pieczenia w piecu. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju pieca. W domowych warunkach radzę rozgrzać do maksymalnej temperatury. Startą mozzarellę zawsze dawaj bezpośrednio na ciasto.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Głównymi składnikami receptury ciasta na pizzę są zawsze: mąka, drożdże, olej.
Buon appetito augura Roberto Gracci!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz