środa, 3 lutego 2016

Tofu - twaróg z mleka sojowego

Kuchnia indyjska - przepis udostępniła Abhilasha.
Z 200 g suchej soi wychodzi około 175 g tofu naturalnego.
Tofu można przygotować na kilka sposobów. Najpopularniejszym sposobem domowym jest zalanie mleka sojowego sokiem z cytryny, rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym czy octem. Drugim sposobem jest potraktowanie mleka sojowego rozpuszczoną solą gorzką, czyli siarczanem magnezu. Trzeci sposób to koagulowanie mleka nigari, czyli chlorkiem magnezu z niewielką domieszką siarczanu magnezu. Nie wiem na 100%, ale niagri w Polsce jest chyba nie do dostania, może w sklepach internetowych.
    Proporcje składników:
    1. Suche ziarna soi  —  20 dag;
    2. Sól kuchenna  —  1 łyżeczka;
    3. Gorzka sól*  —  1 łyżeczka
      lub sok z cytryny  —  około ¼ szklanki;
    4. Woda  —  około 2 litry;
    5. Woda  —  do moczenia soi;
    Przygotowanie tofu:
    1. Soję zalej wodą i odstaw na noc do napęcznienia.
    2. Na drugi dzień odcedź soję na sicie i kilkakrotnie opłucz wodą.
    3. Zmiksuj soję w blenderze dolewając 2 szklanki wody.
    4. W wysokim garnku zagotuj 1,5 litry wody. Do gotującej się wody dodaj pastę sojową i delikatnie mieszaj. Po dodaniu soi gotująca woda się ochłodzi, mieszaj i poczekaj aż woda ponownie zacznie wrzeć, wtedy piana bardzo się podniesie. Zdejmij z ognia i odstaw na 7 ÷ 10 minut. Po tym czasie zagotuj ponownie, gotuj około 5 minut - ciągle mieszaj.
    5. Durszlak wyłóż gazą i ustaw go nad garnkiem, do którego spłynie mleko sojowe. Odcedzaj partiami.
      Na sicie zostaje okara, można ją użyć do wypieków, pasztetów i klusek.
    6. Jeżeli stosujesz gorzką sól rozpuść ją w ½ szklanki wody. Odstaw na bok, aż będzie potrzebna.
    7. Wlej mleko sojowe do czystego garnka, dodaj sól kuchenną i podgrzewaj ponownie. Na chwilę przed zagotowaniem zdejmij z ognia, dolej rozpuszczoną w wodzie gorzką sól lub sok z cytryny i mieszaj przez chwilę. Następnie pozostaw na około 20 minut. W tym czasie mleko się rozwarstwi i na powierzchni będzie żółtawa woda (serwatka) a na dnie tofu.
    8. Na durszlaku ułóż czystą lnianą ściereczkę. Ustaw durszlak nad zlewozmywakiem i wlej do niego na ściereczkę całą zawartość, którą otrzymałeś do kroku 7. Odczekaj około 15 ÷ 20 minut. Uchwyć mocno końce ściereczki i skręć (z całą siłą, tak jakbyś wyżymał), ją tak aby jeszcze wycisnąć serwatkę.
    9. Umieść durszlak na garnku tak, aby wspierał się na jego brzegach. Na pozostawiony ser w ściereczce połóż talerzyk do góry dnem i obciąż go jakimś ciężkim przedmiotem. Średnica talerzyka musi być odpowiedniej wielkości, nie może zeprzeć się na ściankach durszlaka. Chodzi o to, aby działał jak prasa, która po pierwsze nada serowi kształt, a po drugie odciśnie jeszcze pozostałość serwatki.
      Pozostaw tak tofu na 2 godziny.
    10. Tofu przechowuje się w zimnej wodzie w lodówce do 7 dni. Codziennie zmieniaj wodę.
Życzę smacznego!
    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Tofu można przyprawiać dodając do niego np. oliwki, suszone pomidory, zioła itd. Tworzymy w ten sposób różne wersje smakowe naszego tofu.
* Gorzka sól (Epsom salt) - chemicznie jest to związek (sól) siarki i magnezu, wzór sumaryczny MgSO4*7H2O czyli siedmiowodny siarczan magnezu. Ma dobroczynne działanie na ludzki organizm. Zawiera siarkę – przyjaciółkę urody: mocnych włosów i paznokci oraz promiennej skóry. Podana doustnie działa jak środek przeczyszczający, lecz w mniejszych dawkach jest żółciopędna. Można ją dostać w aptekach i sklepach internetowych, np tutaj.
Nie obawiaj się tego, że po spożyciu tofu będziesz mieć biegunkę. Zdecydowana większość gorzkiej soli zostaje wylana wraz z serwatką.

Brak komentarzy: