środa, 3 lutego 2016

Chena Murgi - słodkości z twarożka w cukrze z olejkiem różanym

Kuchnia indyjska - przepis udostępniła Abhilasha.
  1. Składniki na Chena Murgi:
    1. Paneer (twarożek)  —  75 dag;
    2. Ghee (rodzaj masła klarowanego)  —  50 dag;
    3. Cukier  —  ¾ szklanki;
    4. Woda  —  1 litr;
    5. Czarny kardamon w proszku  —  opcjonalnie (¼ łyżeczki);
    6. Olejek różany lub esencja różana  —  opcjonalnie (10 ÷ 20 kropli);
  1. Przygotowanie Chena Murgi:
    1. W pierwszej kolejności pokrój paneer na małe kawałki, kosteczki.
    2. Rozgrzej masło klarowane w rondlu o grubym dnie i smaż, często odwracając, kostki z twarogu na złoty wpadający w jasny brąz kolor. Usmażone przełóż delikatnie na papierowe ręczniki, aby odsączyć tłuszcz i umieść je w misce.
    3. Teraz należy wykonać cukrowy syrop, a więc w tym celu mieszając rozpuść cukier w wodzie w jakimś czystym podgrzewanym na ogniu garnku. Gotuj, aż masa zgęstnieje.
    4. Do gęstej masy cukrowej dodaj kardamon lub esencję różaną (z czym wolisz). Możesz syrop podzielić na dwie równe części i do jednej dać kardamon a do drugiej różaną esencję - otrzymasz chena murki o 2 smakach.
    5. Zanurz kawałki paneer w syropie/pach. Dobrze wymieszaj, tak aby wszystkie kawałki paneer były dokładnie pokryte cukrem. Pozostaw do ostygnięcia.
    6. Chena Murki są gotowe.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: