- Przygotowanie:
- Wejdź tutaj i postępuj zgodnie ze wskazówkami do kroku 5. Nie pozostawiaj go na durszlaku, czy wiszącego nad zlewem na dłużej niż 30 do 45 minut.
- Rozwiąż gazę i przenieś chhena (serek) na talerz.
- Pokrusz go rękami, powinien być kruchy i lekko wilgotny. Jeśli jest zbyt mokry osusz go uciskając delikatnie papierowymi ręcznikami.
- Zlep chhena w całość i zacznij ugniatać jak ciasto. Ser powinien uwolnić tłuszcz, który sprawi, że jego powierzchnia stanie się śliska i tłusta. Wówczas zakończ ugniatanie.
- Podziel go na 12 ÷ 15 części i zroluj je w dłoniach na małe kulki. Nie rób zbyt dużych kulek, gdyż wielkość ich w trakcie gotowania w syropie wzrośnie prawie dwukrotnie.
- W tym kroku zastosuj szeroki rondel z pokrywką. Wlej do niego 4 szklanki wody, dodaj cukier, kardamon i gotując na średnim ogniu zrób syrop.
- Przy pomocy łyżki powkładaj do lekko gotującego się syropu rasgulla, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu.
- Po około 5 minutach zdejmij pokrywę i zamieszaj, poruszaj nimi delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Przykryj pokrywką i gotuj następne 6 ÷ 8 minut. W tym czasie jeszcze raz zamieszaj.
- Wyłącz płomień i zdejmij pokrywkę. Kulki powinny być prawie dwukrotnie większe, jednak w trakcie stygnięcia trochę się skurczą - to normalne. Jeśli skurczą się zbyt wiele, to znak, że coś poszło nie tak.
- Przenieś je do dużej miski i pozostaw przez 5 ÷ 6 godzin.
- Rasgulla są gotowe do spożycia.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- * Mleko prosto od krowy jest najwłaściwsze. Nie należy stosować UHT.
- W trakcie gotowania rasgulla, syrop należy utrzymać w ustawicznym lekkim wrzeniu, w/p nie trzymaj się tego co napisałem w kroku 7 i ustaw płomień według zakresu regulacyjnego własnej kuchenki.
- Nie należy zmieniać podanego stosunku ilości wody do ilości cukru (cukru możesz dodać więcej, ale nie może go być mniej), ponieważ jest on wymagany, aby rasgulla były doskonałe.
- Syrop możesz wykorzystać do gotowania następnych rasgulla. Jeżeli na skutek parowania jest go zbyt mało, uzupełnij go wodą z cukrem w odpowiednim stosunku do siebie.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz