- Przygotowanie:
- Opłucz natkę pietruszki i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ziele angielskie, kolendrę i liście laurowe rozgnieć w moździerzu.
- Przyprawy oraz połowę natki pietruszki wymieszaj z ¼ szklanki (około 5 łyżek) oliwy i octem balsamicznym.
- Karkówkę umyj, osusz i pokrój w taki sposób, aby powstał jeden płat. Rozbij ją tłuczkiem - najlepiej zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Natrzyj mięso solą oraz pieprzem i obtocz w marynacie, następnie pozostaw w tej marynacie na noc w lodówce.
- Nazajutrz obierz cebulę ze skórki, drobno posiekaj i zeszklij ją na 1 ÷ 2 łyżkach oliwy. Następnie dodaj pieczarki, pozostałą natkę pietruszki, dopraw solą oraz pieprzem i smaż na średnim ogniu przez około 10 min.
- Rozgrzewaj piekarnik do temperatury 200°C.
- W między czasie mięso osacz z marynaty, nałóż na nie usmażone pieczarki z cebulą, zroluj i zwiąż nicią. Obsmaż w gęsiarce na 2 łyżkach oliwy, podlej piwem i całość umieść w piekarniku na około 90 min. Często mięso polewaj wytwarzającym się sosem.
- Upieczoną karkówkę wyjmij z gęsiarki, przykryj aluminiową folią i pozostaw na 10 min.
- Gotowe.
Życzę smacznego!
* |
Ocet balsamiczny jest ceniony na całym świecie. Narodził się kilkaset lat temu w dawnym księstwie włoskiego rodu książęcego d'Este. Powstaje w wyniku naturalnych procesów zachodzących w gotowanym moszczu winogronowym. Surowy moszcz pozostały po delikatnym wytłaczaniu winogron, poddany zostaje gotowaniu, a następnie fermentacji w drewnianych baryłkach, co tworzy konsystencję do kolejnych procesów, które sprawiają, że ocet ten staje się po prostu balsamiczny. |
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz