czwartek, 4 lutego 2016

Ziemniaki po indyjsku

Kuchnia indyjska
  1. Składniki na ziemniaki po indyjsku:
    1. Oliwa z oliwek  —  1 łyżka;
    2. Czosnek, zmiażdżony  —  3 ząbki;
    3. Imbir, starty  —  2 łyżeczki;
    4. Kurkuma  —  ¼ łyżeczki;
    5. Kolendra mielona  —  ¼ łyżeczki;
    6. Papryka mielona  —  ¼ łyżeczki;
    7. Ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę  —  2 ÷ 3 średnie;
    8. Bulion z kurczaka o niskiej zawartości soli  —  1 szklanki;
    9. Sok z cytryny  —  1 łyżka;
    10. Świeża kolendra, posiekana  —  wg uznania;
    11. Sól —  do smaku;
    12. Pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie ziemniaków po indyjsku:
    1. Na średnim ogniu, na patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek, imbir, kurkumę, kolendrę, paprykę i smaż 1 minutę.
    2. Dodaj ziemniaki, wymieszaj, podlej bulionem, przykryj pokrywką i gotuj 5 minut.
    3. Ściągnij pokrywkę, zwiększ ogień do średnio-wysokiego i gotuj ciągle mieszając (około 8 minut), aż ziemniaki będą miękkie, a płyn zredukuje się do glazury.
    4. Osól i popieprz wg własnego uznania. Skrop całość sokiem z cytryny, posyp kolendrą i podawaj.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: