czwartek, 4 lutego 2016

Ziemniaki gotowane w łupinkach a następnie duszone z pomidorami

Kuchnia indyjska
Przygotowanie około 50 minut.
Potrawa ta pochodzi z Bombaju. W skład jej wchodzą ugotowane ziemniaki w łupinkach a następnie obrane i duszone w pomidorach i przyprawach.
  1. Składniki:
    1. Ziemniaki w łupinkach  —  1 kg;
    2. Korzeń imbiru, obrany  —  15 g;
    3. Czosnek, obrany ze skórki  —  3 ząbki;
    4. Pomidory  —  2 duże;
    5. Olej roślinny  —  4 łyżki;
    6. Kminek, nasiona  —  ¾ łyżeczki;
    7. Gorczyca, nasiona  —  1 łyżeczka;
    8. Cebula, z grubsza posiekana  —  1 duża;
    9. Kurkuma, mielona  —  łyżeczki;
    10. Kolendra, mielona  —  2 łyżeczki;
    11. Kminek, mielony  —  1 łyżeczka;
    12. Garam masala, mielona  —  1 łyżeczka;
    13. Chili, mielone  —  ½ ÷ ¾ łyżeczki;
    14. Posiekane liście kolendry  —  duża garść;
    15. Sól  —  do smaku i osolenia ziemniaków;
  1. Przygotowanie:
    1. Pomidory, obierz ze skórki i pokruj jednego w ćwiartki a drugiego w wąskie kliny;
    2. Włóż do dużego garnka umyte ziemniaki, dobrze osól, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę i gotuj (około 30 min) do miękkości. Gdy ziemniaki będą wystarczająco miękkie obierz ze skórki i pokrój w 2,5 cm kostkę.
    3. Zmiksuj imbir, czosnek i ćwiartki pomidora na gładką masę.
    4. Rozgrzej oliwę w dużej teflonowej patelni. Dodaj kminek, gorczycę i mieszaj. Gdy kminek zacznie ciemnieć dodaj cebulę - mieszaj. Po około minucie dodaj przygotowaną w kroku 2 gładką masę, mielone przyprawy i sól. Podsmaż wszystko delikatnie przez jedną do dwóch minut.
    5. Teraz dodaj pomidora pokrojonego w kliny, dobrze wymieszaj i duś przez trzy do czterech minut. Następnie dodaj ziemniaki i duś od czasu do czasu mieszając przez trzy do pięciu minut.
    6. Sprawdź czy wszystko jest dostatecznie słone, wymieszaj z posiekaną kolendrą i podawaj do stołu.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: