czwartek, 3 grudnia 2015

Jak obrać pomidory ze skórki?

Postępuj zgodnie z podanymi poniżej wskazówkami:
Pomidory umyj i poodrywaj od nich zielone szypułki;
W miejscach, gdzie były szypułki natnij pomidory na krzyż, na głębokość 0,3 ÷ 0,5 cm;
Zalej pomidory wrzącą wodą, tak aby były całkiem przykryte;
Po 15 ÷ 20 sekundach, przełóż pomidory za pomocą łyżki np. cedzakowej do innego naczynia i zalej je tym razem zimną wodą;
Wyjmij z wody. Powiększ sobie zdjecie, aby zobaczyć jak skórka sama już odchodzi.
Teraz z łatwością zdejmiesz skórkę. Pomóż sobie nożem.
GOTOWE!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Pomidor zwyczajny - Tekst źródłowy Wikipedia, wolna encyklopedia
      W Polsce najpopularniejszym gatunkiem uprawianym oraz spożywanym jest pomidor zwyczajny. Występują jego m.in. następujące odmiany:
      1. Pomidory czereśniowe (koktajlowe, drobnoowocowe):
        1. Sweet 100 – słodkie owoce wielkości 2,5 cm, tworzą duże grona, wymagają podwiązywania, dojrzewają 2,5 miesiąca.
        2. Evita – jednakowej wielkości owoce, błyszczące, koloru czerwonego, posiadają charakterystyczny smak, wytrzymałe, dojrzewają 2 miesiące.
        3. Mirabell – owoce złotożółte, słodkie wielkości 2,5 cm, rosnące w gronach, dojrzewają 2 miesiące.
      1. Pomidory średnio owocowe:
        1. Martina – błyszczące, czerwone owoce, odporne na pękanie, rosną szybko i zdrowo, dojrzewają 1,5 miesiąca.
        2. Brylant – odmiana wczesna, posiadająca czerwone owoce o wyrafinowanym smaku, odmiana bardzo wydajna, dojrzewająca 2,5 miesiąca.
        3. Morden – owoce kuliste, koloru żółtopomarańczowego, posiada wyrafinowany smak, dojrzewająca 1,5 ÷ 2 miesiące.
        4. Balkonstar – odmiana niska, wytrzymała o jasnych, regularnych owocach oraz o wyrafinowanym smaku, dojrzewająca 1,5 ÷ 2 miesiące.
      1. Pomidory typu Lima:
        1. Roma – owoce łagodne w smaku, o grubej skórce i małej liczbie pestek, dobrze nadają się na sosy i soki, dojrzewają 2,5 miesiąca.
        2. New Yorker – odmiana wczesna, o dużych, nieco spłaszczonych, wyrafinowanych owocach, dojrzewają 2,5 ÷ 3 miesiący.
      1. Pomidory wielkoowocowe:
        1. Master – owoce duże, okrągłe, gładkie, bardzo aromatyczne, odmiana o silnym wzroście i dużej zdrowotności, dojrzewają 2,5 ÷ 3 miesiące.
        2. Beefmaster – odmiana wytrzymała, odporna na choroby grzybowe, duże owoce o wadze 1 kg, soczyste o grubej skórce, dojrzewają 2,5 ÷ 3 miesiące.
        3. Jawor – owoce odporne na pękania, dojrzewają równomiernie, najlepsze do bezpośredniego spożycia i na przetwory, dojrzewają 2,5 miesiąca.

Brak komentarzy: