Z przepisów Babci Michaliny
- Składniki:
- ½ porcji włoszczyzny;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- 60 dag ziemniaków;
- 4 dag słoniny, pokrojonej w drobną kosteczkę;
- 2 łyżki mąki;
- sól, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie zielenina;
- Opis:
- Oczyszczoną włoszczyznę pokrajaną w cienkie słupki mocno podgrzać w garnku z dodatkiem łyżki oleju. Tu muszę się wtrącić, gdyż widziałem jak moja Babunia przygotowywała włoszczyznę przed gotowaniem na taką zupę. Mocno podgrzewała tłuszcz, wrzucała jarzyny, mieszała, a następnie zalewała je wrzątkiem. To podgrzewanie w oleju, to bardzo szybkie smażenie. Proces krótki ale w dużej temperaturze. Do włoszczyzny wlać ok. 1,5 litra wrzącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, osolić - gotować na małym ogniu (zupa dosłownie ma tylko pykać).
- Obrane, pokrajane w kostkę (1,5 ÷ 2cm) ziemniaki dodać po 10 minutach gotowania i razem dogotować do miękkości ziemniaków.
- Wytopić słoninę na patelni do uzyskania ładnych, niezbyt ciemnych skwarek.
Zrumienić mąkę na drugiej suchej patelni, dodać stopioną słoninę, dobrze wymieszać, podprawić nią zupę, osolić, zagotować. - Podając do spożycia posypać na talerzu zieleniną. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz