czwartek, 3 grudnia 2015

Zupa ziemniaczana zasmażana

Z przepisów Babci Michaliny
  • Składniki:
    • ½ porcji włoszczyzny;
    • 1 łyżka oleju rzepakowego;
    • 60 dag ziemniaków;
    • 4 dag słoniny, pokrojonej w drobną kosteczkę;
    • 2 łyżki mąki;
    • sól, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie zielenina;
  1. Opis:
    1. Oczyszczoną włoszczyznę pokrajaną w cienkie słupki mocno podgrzać w garnku z dodatkiem łyżki oleju. Tu muszę się wtrącić, gdyż widziałem jak moja Babunia przygotowywała włoszczyznę przed gotowaniem na taką zupę. Mocno podgrzewała tłuszcz, wrzucała jarzyny, mieszała, a następnie zalewała je wrzątkiem. To podgrzewanie w oleju, to bardzo szybkie smażenie. Proces krótki ale w dużej temperaturze. Do włoszczyzny wlać ok. 1,5 litra wrzącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, osolić - gotować na małym ogniu (zupa dosłownie ma tylko pykać).
    2. Obrane, pokrajane w kostkę (1,5 ÷ 2cm) ziemniaki dodać po 10 minutach gotowania i razem dogotować do miękkości ziemniaków.
    3. Wytopić słoninę na patelni do uzyskania ładnych, niezbyt ciemnych skwarek.
      Zrumienić mąkę na drugiej suchej patelni, dodać stopioną słoninę, dobrze wymieszać, podprawić nią zupę, osolić, zagotować.
    4. Podając do spożycia posypać na talerzu zieleniną. Gotowe.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: