Z przepisów Babci Michaliny
- Składniki:
- ½ porcji włoszczyzny;
- 1 łyżka oleju;
- 60 dag ziemniaków;
- 4 dag masła, lub margaryny;
- 1 łyżka mąki;
- 2 łyżki przyprawy do zup w płynie lub łyżeczka Vegety;
- sól, 1 liść laurowy, 3 ÷ 5 kulek ziela angielskiego;
- 2 żółtka z jajek (opcjonalnie);
- zielenina;
- Włoszczyznę mocno podgrzaną na oleju zalać 1,5 l wrzącej wody, osolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrajane w kostkę (1,5 ÷ 2cm) ziemniaki i razem ugotować do miękkości.
- Włoszczyznę wyjąć z zupy, zmiksować lub przetrzeć przez sitko.
- Masło rozetrzeć z mąką dodając po trochu wystudzoną, przetartą włoszczyznę, połączyć tą papkę z zupą, przyprawić i zagotować.
- Można całość podprawić dwoma żółtkami, wówczas najlepiej od razu zmieszać je z papką z jarzyn, masła i mąki.
- Podając do spożycia wsyp na każdy talerz po łyżeczce posiekanej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz