czwartek, 3 grudnia 2015

Zupa ziemniaczana przecierana

Z przepisów Babci Michaliny
  • Składniki:
    • ½ porcji włoszczyzny;
    • 1 łyżka oleju;
    • 60 dag ziemniaków;
    • 4 dag masła, lub margaryny;
    • 1 łyżka mąki;
    • 2 łyżki przyprawy do zup w płynie lub łyżeczka Vegety;
    • sól, 1 liść laurowy, 3 ÷ 5 kulek ziela angielskiego;
    • 2 żółtka z jajek (opcjonalnie);
    • zielenina;
  1. Włoszczyznę mocno podgrzaną na oleju zalać 1,5 l wrzącej wody, osolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrajane w kostkę (1,5 ÷ 2cm) ziemniaki i razem ugotować do miękkości.
  2. Włoszczyznę wyjąć z zupy, zmiksować lub przetrzeć przez sitko.
  3. Masło rozetrzeć z mąką dodając po trochu wystudzoną, przetartą włoszczyznę, połączyć tą papkę z zupą, przyprawić i zagotować.
  4. Można całość podprawić dwoma żółtkami, wówczas najlepiej od razu zmieszać je z papką z jarzyn, masła i mąki.
  5. Podając do spożycia wsyp na każdy talerz po łyżeczce posiekanej pietruszki.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: