Az eredeti recept Magyar
- Összetevők:
- 40 dkg marhalábszár apróra vágva;
- 1 közepes fej vöröshagyma;
- 2 paradicsom és egy kis paradicsompüré;
- 2 evőkanál olaj;
- 1 ek. édesnemes pirospaprika;
- 25 dkg sárga - és fehérrépa vegyesen;
- 30 dkg burgonya;
- majoranna
- 3-4 gerezd fokhagyma;
- köménymag;
- tejföl;
|
|
Oryginalny przepis węgierski.
- Składniki:
- Goleń wołowa pokrojona na małe kawałki (pręga) - 40 dag;
- 1 średnia cebula;
- 2 pomidory i trochę koncentratu pomidorowego;
- 2 łyżki oleju;
- 1 słodka, czerwona papryka;
- 25 dag mieszaniny korzenia pietruszki i marchwi;
- 30 dkg ziemniaków;
- Majeranek;
- 3-4 ząbki czosnku;
- Nasiona kminku;
- Śmietana;
- Papryka mielona (słodka - łyżka kopiata i ostra wedle uznania), sól, pieprz; Marika te przyprawy ujęła w opisie, ja podaję dla ułatwienia w składnikach.
|
- Opis:
- Przygotowanie: mięso wypłukać, pokroić w kostkę; cebulę obrać, posiekać; marchew z pietruszką obrać, pokroić w kostkę; pomidora obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki; paprykę przekroić na pół i wyłuszczyć wnętrze z pestkami.
- Cebulę zrumienić na oleju, podnieść temperaturę do 200°C i wrzucić mięso na 2 ÷ 3 minuty, obsmażyć obracając. Zmniejszyć ogień, dodać koncentrat pomidorowy na jeszcze nie wystudzoną patelnię, mieszać, następnie podlać ½ szklanką zimnej wody, posypać słodką papryką i dusić pod przykryciem. Po 5 minutach wrzucić marchew, pietruszkę, paprykę, mieszać co jakiś czas. Po 5 ÷ 10 minutach dodać pomidory, zmielony kminek i roztarty czosnek z solą. Dusić i co jakiś czas mieszać.
- Zakończyć proces duszenia, gdy mięso będzie na wpół miękkie dolewając 1 litr wody i ziemniaki, gotować na małym ogniu (zupa ma dosłownie pykać).
- Na koniec można dołożyć osobno ugotowane lane dość grube kluski, skubaną zacierkę.
- Podając na talerzu można na wierzch położyć łyżkę śmietany, przybierając świerzymi listkami pietruszki, zieleniny.
|
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz