czwartek, 3 grudnia 2015

Gulyásleves - zupa gulaszowa

Az eredeti recept Magyar
  • Összetevők:
    • 40 dkg marhalábszár apróra vágva;
    • 1 közepes fej vöröshagyma;
    • 2 paradicsom és egy kis paradicsompüré;
    • 2 evőkanál olaj;
    • 1 ek. édesnemes pirospaprika;
    • 25 dkg sárga - és fehérrépa vegyesen;
    • 30 dkg burgonya;
    • majoranna
    • 3-4 gerezd fokhagyma;
    • köménymag;
    • tejföl;
Oryginalny przepis węgierski.
  • Składniki:
    • Goleń wołowa pokrojona na małe kawałki (pręga) - 40 dag;
    • 1 średnia cebula;
    • 2 pomidory i trochę koncentratu pomidorowego;
    • 2 łyżki oleju;
    • 1 słodka, czerwona papryka;
    • 25 dag mieszaniny korzenia pietruszki i marchwi;
    • 30 dkg ziemniaków;
    • Majeranek;
    • 3-4 ząbki czosnku;
    • Nasiona kminku;
    • Śmietana;
    • Papryka mielona (słodka - łyżka kopiata i ostra wedle uznania), sól, pieprz; Marika te przyprawy ujęła w opisie, ja podaję dla ułatwienia w składnikach.
  1. Opis:
    1. Przygotowanie: mięso wypłukać, pokroić w kostkę; cebulę obrać, posiekać; marchew z pietruszką obrać, pokroić w kostkę; pomidora obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki; paprykę przekroić na pół i wyłuszczyć wnętrze z pestkami.
    2. Cebulę zrumienić na oleju, podnieść temperaturę do 200°C i wrzucić mięso na 2 ÷ 3 minuty, obsmażyć obracając. Zmniejszyć ogień, dodać koncentrat pomidorowy na jeszcze nie wystudzoną patelnię, mieszać, następnie podlać ½ szklanką zimnej wody, posypać słodką papryką i dusić pod przykryciem. Po 5 minutach wrzucić marchew, pietruszkę, paprykę, mieszać co jakiś czas. Po 5 ÷ 10 minutach dodać pomidory, zmielony kminek i roztarty czosnek z solą. Dusić i co jakiś czas mieszać.
    3. Zakończyć proces duszenia, gdy mięso będzie na wpół miękkie dolewając 1 litr wody i ziemniaki, gotować na małym ogniu (zupa ma dosłownie pykać).
    4. Na koniec można dołożyć osobno ugotowane lane dość grube kluski, skubaną zacierkę.
    5. Podając na talerzu można na wierzch położyć łyżkę śmietany, przybierając świerzymi listkami pietruszki, zieleniny.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: