czwartek, 3 grudnia 2015

Likier Wenus

Alkoholowy afrodyzjak
  1. Składniki:
    1. Spirytus - ½ l;
    2. Nasiona marchwi - 25 g;
    3. Kminek - 15 g;
    4. Cynamon w kawałkach - 10 g;
    5. Gałka muszkatołowa - 3 g;
    6. Szafran - 1 g;
  1. Syrop:
    1. Cukier - 800 g;
    2. Przegotowana woda - 800 ml;
  1. Przygotowanie:
    1. Wszystkie przyprawy zalej spirytusem, zamknij w słoju i odstaw na tydzień do ciemnego pomieszczenia.
    2. Po siedmiu dniach zrób syrop mieszając cukier z wodą - wystudź.
    3. Przefiltruj przyprawy i płynną zawartość połącz z syropem. Odstaw do ciemnego pomieszczenia na minimum 4 tygodnie.
    4. Tak sporządzony likier spożywa się w małych ilościach, np. 25g do obiadu.
      Większe dzienne dawki nie spełniają roli afrodyzjaku.
Życzę smacznego!


Przepis pochodzi z Łowieckiego Kwartalnika - Łowiec Świętokrzyski nr 2(73)2015, artykuł Marka Plewy.
Dodałem od siebie "w ciemnym pomieszczeniu", choć tak do końca nie wiem, czy słusznie - pewnie tak. Baltazar Gąbka.

Brak komentarzy: