niedziela, 13 grudnia 2015

Cielęcina na zimno w sosie z tuńczyka

Vitello tonnato - potrawa włoska
Porcja dla 4 osób,
przygotowanie 30 minut,
gotowanie 1,5 godziny.
  • Składniki:
    • Cielęcina - 1 kg;
    • Tuńczyk z puszki - 20 dag;
    • Majonez - 10 dag;
    • Oliwa z oliwek - 100 ml;
    • Kapary - 6 dag;
    • Filety anchois* - 3 szt;
    • Cebula - 1 szt;
    • Seler naciowy - 1 łyżka;
    • Marchewka - 1 szt;
    • Korzeń pietruszki - 1 szt;
    • Czosnek - 1 ząbek;
    • Białe wytrawne wino - 500 ml;
    • Korniszony - kilka;
    • Goździki - kilka;
    • Liść laurowy - 2 listki;
    • Pieprz - kilka ziaren;
    • Sok z jednej cytryny;
  1. Przygotowanie:
    1. Włóż do garnka umytą cielęcinę, zalej winem. Dolej tyle wody, aby płyn przykrył całe mięso. Doprowadź do wrzenia i od tego momentu gotuj przez 45 minut. Następnie dodaj umyte jarzyny: marchew, pietruszkę, seler oraz czosnek, cebulę, liść laurowy i goździki. Posól i gotuj jeszcze przez około 30 minut. Przestudź, wyjmij mięso - powinno być ugotowane, lecz nie bardzo miękkie.
    2. Zrób sos. Zmiksuj odsączonego tuńczyka z 30 g kaparów, filetami anchois, majonezem i wlewaną powolutku oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny. Gdyby sos był zbyt gesty, możesz dolać trochę wywaru z gotowania.
    3. Cielęcinę pokrój na cienkie plastry, ułóż je na półmisku, polej sosem i udekoruj kaparami i pokrojonymi korniszonami.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: