Kuchnia angielska
Dip - gęsty, dobrze schłodzony sos, którego podstawą jest jogurt, śmietana lub twaróg. Anglicy podają go z krakersami jako przekąskę koktajlową lub do surowych jarzyn. Przygotowanie 10 ÷ 15 minut.
Dip - gęsty, dobrze schłodzony sos, którego podstawą jest jogurt, śmietana lub twaróg. Anglicy podają go z krakersami jako przekąskę koktajlową lub do surowych jarzyn. Przygotowanie 10 ÷ 15 minut.
|
|
Przygotowanie: Zmiksuj jogurt z musztardą, koperkiem i pastą pomidorową. Po zmiksowaniu dopraw szczyptą lub dwoma cukru, oraz solą i pieprzem do smaku. Wstaw dip do lodówki - podajemy chłodny. Musztarda dijon powstała w 1752, kiedy Jean Naigeon z Dijon w tradycyjnej recepturze musztardy zastąpił ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Dzisiaj musztardy Dijon zawierają białe wino, a nie moszcz winny. Ani receptura ani miejsce pochodzenia nie są chronione, w rezultacie czego może ją produkować dowolna fabryka. (źródło - wikipedia) |
|
Przygotowanie: Ser i sok z cytryny zmiksuj z jogurtem. Dopraw cukrem i pieprzem. Z solą ostrożnie, gdyż ser jest słony. Wstaw dip do lodówki - podajemy chłodny.
Odpowiednikiem wzorowanym na francuskim serze pleśniowym "Roquefort" jest polski "Rokpol". |
|
|
|
Przygotowanie: Ogórek obierz, przekrój na ćwiartki, usuń część pestkową. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Wstaw dip do lodówki - podajemy chłodny. | |
|
|
Przygotowanie: Burak pokroić na kawałki i zmiksować z pozostałymi składnikami. Wstaw dip do lodówki - podajemy chłodny. | |
|
|
Przygotowanie: Awokado obierz, przekrój, usuń pestki i od razu skrop sokiem z cytryny (aby nie pociemniał). Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Wstaw dip do lodówki - podajemy chłodny.
Owoc awokado jest dojrzały, gdy skórka ugina się pod naciskiem palca. Niedojrzały, zawinięty w papier, dojrzewa w ciągu kilku dni. Awokado jest wysokokaloryczny - 240 cal/100 g, zawiera dużo witaminy A i potasu. Przygotowuje się go w ostatnim momencie, aby miąższ nie uległ utlenieniu i pociemnieniu, zazwyczaj jako przystawkę, przekrojonego na pół z sosem winegret lub majonezem umieszczonym w otworze powstałym po usunięciu pestki. Awokado wchodzi w skład różnych sałatek, sufletów, musów i zimnych zup. W Meksyku bardzo popularny jest sos przyrządzany z roztartego z przyprawami. Na Martynice miesza się z nim rozdrobnionego dorsza. Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz