sobota, 12 grudnia 2015

Sosy "Dip"

Kuchnia angielska
Dip - gęsty, dobrze schłodzony sos, którego podstawą jest jogurt, śmietana lub twaróg. Anglicy podają go z krakersami jako przekąskę koktajlową lub do surowych jarzyn. Przygotowanie 10 ÷ 15 minut.


  • Dip musztardowy:
    • Musztarda Dijon - 2 łyżki;
    • Jogurt - 200 ml;
    • Drobno pokrojony koperek - 3 łyżki;
    • Pasta pomidorowa - 1 łyżka;
    • Pokrojony szczypiorek - 1 łyżka;
    • Cukier, sól, pieprz - do smaku;
Przygotowanie: Zmiksuj jogurt z musztardą, koperkiem i pastą pomidorową. Po zmiksowaniu dopraw szczyptą lub dwoma cukru, oraz solą i pieprzem do smaku. Wstaw dip do lodówki - podajemy chłodny.

Musztarda dijon powstała w 1752, kiedy Jean Naigeon z Dijon w tradycyjnej recepturze musztardy zastąpił ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Dzisiaj musztardy Dijon zawierają białe wino, a nie moszcz winny. Ani receptura ani miejsce pochodzenia nie są chronione, w rezultacie czego może ją produkować dowolna fabryka. (źródło - wikipedia)
 
  • Dip z serem roquefort:
    • Ser roquefort, lub inny pleśniowy - 50 g;
    • Jogurt - 200 ml;
    • Sok z cytryny - 1 łyżka;
    • Cukier, sól, pieprz - do smaku;
Przygotowanie: Ser i sok z cytryny zmiksuj z jogurtem. Dopraw cukrem i pieprzem. Z solą ostrożnie, gdyż ser jest słony. Wstaw dip do lodówki - podajemy chłodny.
Odpowiednikiem wzorowanym na francuskim serze pleśniowym "Roquefort" jest polski "Rokpol".
 
  • Dip ogórkowy:
    • Ogórek/ki - 10 dag;
    • Jogurt - 200 ml;
    • Chrzan tarty - 2 łyżki;
    • Miks pietruszki, koperku, szczypiorku - 3 łyżki;
    • Cukier, sól, pieprz - do smaku;
Przygotowanie: Ogórek obierz, przekrój na ćwiartki, usuń część pestkową. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Wstaw dip do lodówki - podajemy chłodny.
 
  • Dip z buraka:
    • Burak ugotowany lub marynowany - 1 szt;
    • Kapary - 1 łyżka;
    • Jogurt - 200ml;
    • Czerwony ocet winny - 1 łyżka;
    • Musztarda - 1 łyżka;
    • Pasta pomidorowa - 1 łyżka;
    • Cukier, sól, pieprz - do smaku;
Przygotowanie: Burak pokroić na kawałki i zmiksować z pozostałymi składnikami. Wstaw dip do lodówki - podajemy chłodny.
 
  • Dip z awokado:
    • Dojrzałe awokado - 2 duże sztuki;
    • Jogurt - 200 ml;
    • Cebula, mała - 1 szt;
    • Czosnek - 1 ząbek;
    • Oliwa - 1 łyżka;
    • Zielona pietruszka, drobno pokrojona - 1 łyżka;
    • Sok z cytryny - 4 łyżki;
    • Cukier, sól, pieprz - do smaku;
Przygotowanie: Awokado obierz, przekrój, usuń pestki i od razu skrop sokiem z cytryny (aby nie pociemniał). Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Wstaw dip do lodówki - podajemy chłodny.

Owoc awokado jest dojrzały, gdy skórka ugina się pod naciskiem palca. Niedojrzały, zawinięty w papier, dojrzewa w ciągu kilku dni.
Awokado jest wysokokaloryczny - 240 cal/100 g, zawiera dużo witaminy A i potasu.
Przygotowuje się go w ostatnim momencie, aby miąższ nie uległ utlenieniu i pociemnieniu, zazwyczaj jako przystawkę, przekrojonego na pół z sosem winegret lub majonezem umieszczonym w otworze powstałym po usunięciu pestki.
Awokado wchodzi w skład różnych sałatek, sufletów, musów i zimnych zup.
W Meksyku bardzo popularny jest sos przyrządzany z roztartego z przyprawami. Na Martynice miesza się z nim rozdrobnionego dorsza.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: