sobota, 12 grudnia 2015

Pasztet z kurczaka z ziołami

Kuchnia francuska
Porcja dla 4 osób,
przygotowanie 7 godzin i 15 minut,
pieczenie 1 godzinę.
Potrzebne są dwa naczynia: jedno jako forma do pasztetu, drugie nieco większe, do którego zmieści się forma.
  • Składniki:
    • 1 kurczak - około 1,5 kg;
    • Cielęcina - 300 g;
    • Słonina - 400 g;
    • Boczek, surowy - 200 g;
    • Śmietanka kremowa - 300 ml;
    • Koniak - 100 ml;
    • Masło - 100 g;
    • Jajko - 1 szt;
    • Cebulka szalotka - 2 szt;
    • Zielona pietruszka, drobno posiekana - 3 łyżki;
    • Szczypiorek, drobno pokrojony - 3 łyżki;
    • Estragon, liście drobno pokrojone - 1 łyżka;
    • Sól, pieprz - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Z umytego kurczaka zdejmij skórę. Wytnij mięso z piersi i odłóż, resztę mięsa oddziel od kości. Słoninę pokrój na cienkie plastry. Połową plastrów wyłóż formę do pasztetu.
    2. Boczek, cielęcinę i mięso z kurczaka - prócz piersi - przepuść przez maszynkę do mięsa dwa razy. Do zmielonego mięsa wlej koniak, śmietankę, przypraw solą, pieprzem, dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Cebulki obierz ze skórki, posiekaj i usmaż (5 ÷ 6 min.) na ½ masła. Ostudź i wymieszaj z pokrojonymi ziołami.
    3. Mięso z piersi kurczaka pokrój na słupki o grubości koło 2 cm. Roztop pozostałe masło i zanurz w nim słupki a następnie obtocz w szalotkach z ziołami.
      Połowę mięsnej masy włóż do formy, na wierzchu poukładaj piersi kurczaka, przykryj je pozostałą masą mięsną a następnie pozostałymi plastrami słoniny. Wstaw całość do lodówki na 6 godzin.
    4. Formę z masą umieść w większym naczyniu z wodą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy około 1 godziny.
      Ostudzony pasztet podawaj w formie, w której się wypiekał.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: