Kuchnia francuska
Porcja dla 6 ÷ 8 osób,
przygotowanie 9 godzin,
pieczenie 30 minut.
- Składniki:
- Polędwica wołowa - 1,5 kg. w jednym kawałku;
- Masło - 2 łyżki;
- Oliwa - 2łyżki;
- Jajka - 2 szt;
- Sól, pieprz - do smaku;
- Ciasto:
- Mąka - 50 dag;
- Masło - 35 dag;
- Jajka - 8 szt;
- Drożdże - 15 g;
- Cukier puder - 3 łyżki;
- Ciepła woda - 4 łyżki;
- Sól - troszkę, do smaku;
|
|
- Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w 4 łyżkach ciepłej wody z 1 łyżką cukru i odstaw na 15 minut. Wsyp do miski mąkę, resztę cukru i sól, dodaj rozpuszczone drożdże, wbij 4 jajka i szybko zagnieć ciasto. Następnie dodaj znów 4 jajka i wyrób go na jednolitą masę. Podziel ciasto na 3 mniej więcej równe części.
Pierwszą część połącz z masłem - wyrabiaj. dodaj drugą część - wyrabiaj. Po dodaniu trzeciej części i dokładnym wyrobieniu odstaw ciasto na 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Po 2 godzinach znowu ciasto wyrób i pozostaw w ciepłym miejscu na następne 2 godziny. Teraz z kolei przestaw ciasto na 4 godziny do chłodu.
- Polędwicę opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowymi ręcznikami, usuń błonę i tłuszcz. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i obsmaż ze wszystkich stron. W miedzy czasie podgrzewaj piekarnik do temperatury 200°C, bo po obsmażeniu włóż mięso do piekarnika i piec przez 10 minut. Po wyjęciu osól, oprósz pieprzem ze wszystkich stron i odstaw do ostygnięcia.
- Na jedną godzinę przed podaniem rozwałkuj ciasto na prostokąt dłuższy niż polędwica o jakieś 15 centymetrów. Roztrzep 2 jajka, połową posmaruj ciasto, ułóż na nim ostudzoną polędwicę, zawiń, a brzegi ciasta połącz tak, aby całe mięso było dokładnie oblepione. Na wierzchu ostrym nożem natnij kratownicę, posmaruj resztą jajka i piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 220°C.
- Podawaj na gorąco. Oddzielnie w sosjerce zaserwuj sos.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz