sobota, 12 grudnia 2015

Polędwica wołowa w cieście

Kuchnia francuska
Porcja dla 6 ÷ 8 osób,
przygotowanie 9 godzin,
pieczenie 30 minut.
  • Składniki:
    • Polędwica wołowa - 1,5 kg. w jednym kawałku;
    • Masło - 2 łyżki;
    • Oliwa - 2łyżki;
    • Jajka - 2 szt;
    • Sól, pieprz - do smaku;
  • Ciasto:
    • Mąka - 50 dag;
    • Masło - 35 dag;
    • Jajka - 8 szt;
    • Drożdże - 15 g;
    • Cukier puder - 3 łyżki;
    • Ciepła woda - 4 łyżki;
    • Sól - troszkę, do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Rozpuść drożdże w 4 łyżkach ciepłej wody z 1 łyżką cukru i odstaw na 15 minut. Wsyp do miski mąkę, resztę cukru i sól, dodaj rozpuszczone drożdże, wbij 4 jajka i szybko zagnieć ciasto. Następnie dodaj znów 4 jajka i wyrób go na jednolitą masę. Podziel ciasto na 3 mniej więcej równe części.
      Pierwszą część połącz z masłem - wyrabiaj. dodaj drugą część - wyrabiaj. Po dodaniu trzeciej części i dokładnym wyrobieniu odstaw ciasto na 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    2. Po 2 godzinach znowu ciasto wyrób i pozostaw w ciepłym miejscu na następne 2 godziny. Teraz z kolei przestaw ciasto na 4 godziny do chłodu.
    3. Polędwicę opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowymi ręcznikami, usuń błonę i tłuszcz. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i obsmaż ze wszystkich stron. W miedzy czasie podgrzewaj piekarnik do temperatury 200°C, bo po obsmażeniu włóż mięso do piekarnika i piec przez 10 minut. Po wyjęciu osól, oprósz pieprzem ze wszystkich stron i odstaw do ostygnięcia.
    4. Na jedną godzinę przed podaniem rozwałkuj ciasto na prostokąt dłuższy niż polędwica o jakieś 15 centymetrów. Roztrzep 2 jajka, połową posmaruj ciasto, ułóż na nim ostudzoną polędwicę, zawiń, a brzegi ciasta połącz tak, aby całe mięso było dokładnie oblepione. Na wierzchu ostrym nożem natnij kratownicę, posmaruj resztą jajka i piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 220°C.
    5. Podawaj na gorąco. Oddzielnie w sosjerce zaserwuj sos.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: