niedziela, 13 grudnia 2015

Minestrone fasolowe

Potrawa włoska
Porcja dla 4 osób,
przygotowanie 1,5 godziny,
gotowanie 2,5 godziny.
  • Składniki:
    • Biała fasola - 30 dag;
    • Bulion - 1 l;
    • Szynka - 20 dag;
    • Cebula - 1 szt;
    • Czosnek - 4 ząbki;
    • Por - 1 szt;
    • Marchew - 2 szt;
    • Pomidory - 3 szt;
    • Seler naciowy - 1 łodyga;
    • Kapusta włoska - 15 dag;
    • 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżki suszonego;
    • Oliwa - 150 ml;
    • Chleb sitkowy* - 4 kromki;
    • Sól, pieprz - do smaku;
* Chleb sitkowy - chleb żytni na zakwasie. Nazwę swoją zawdzięcza mące żytniej, z której jest wypiekany, a którą w młynie przesiewa się na odpowiednich sitach – stąd nazwa.
  1. Przygotowanie:
    1. Fasolę opłucz i mocz przez 12 godzin, odcedź. ⅓ fasoli zalej 2 litrami wody, dodaj szynkę i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Szynkę wyjmij i pokrój a ugotowaną fasolę przetrzyj z wywarem.
    2. Cebulę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Czosnek obierz i posiekaj. Kapustę pokrój na paski. Marchew, seler, por obierz, umyj i pokrój na kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój ma kawałki.
    3. Na patelni podsmaż na 1 łyżce oliwy cebulę i połowę czosnku (2 minuty). Dodaj jarzyny z wyjątkiem kapusty, zmniejsz ogień i smaż dalej przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj bulion, resztę namoczonej fasoli, przetartą fasolę, szynkę, osolić, dodaj pieprz i gotuj pod przykryciem przez 2 godziny. W połowie gotowania włóż kapustę włoską.
    4. Na pozostałej oliwie podsmaż rozmaryn i czosnek. Gdy czosnek lekko się zarumieni, oliwę przecedź i dodaj do zupy. Włóż do talerzy po kromce chleba, wlej zupę i serwuj do konsumpcji.
Życzę smacznego!

Rozmaryn (rosmarinus officinalis), to roślina z rodziny wargowych. Ma charakterystyczny intensywny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru.
Zastosowanie kulinarne rozmarynu:
Smak rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny. Rozmaryn podnosi smak szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dopełnia smak szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Łagodne zupy z ziemniaków i bakłażanów, a także marynaty, dressingi i śmietanowe sosy wiele zyskują dzięki silnemu charakterowi rozmarynu.

Brak komentarzy: