- Przygotowanie:
- Wlej do rondla 1 litr wody, posól, dodaj koncentrat pomidorowy, szafran i gałkę muszkatołową. Zagotuj, po czym gotuj przez 15 minut.
- Dodaj umyte mięsa, przygotowane warzywa (poza grochem i cebulą), zieloną pietruszkę oraz pozostałe przyprawy. Zamieszaj i gotuj przez 40 minut.
- Kuskus ugotuj na parze i odstaw w ciepłe miejsce. Groch ugotuj w bulionie. Cebule obierz, posiekaj i przesmaż razem z rodzynkami.
- Kuskus wyłóż na okrągły półmisek w formie kopca. na wierzch połóż kawałki mięsa, obłóż je ugotowanymi warzywami, obsyp grochem i listkami kolendry.
- Osobno podaj rodzynki z cebulą i przecedzony wywar, w którym gotowały się warzywa i mięso.
Życzę smacznego!
Kuskus (arab. kaskasa – tłuc, rozbijać) – tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy (Wikipedia). |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz