niedziela, 13 grudnia 2015

Kuskus marokański

Potrawa marokańska
  • Składniki:
    • Kuskus - 50 dag;
    • Łopatka barania - 50 dag;
    • Wołowina, pokrojona w niewielkie kawałki - 25 dag
    • Koncentrat pomidorowy - 150 g;
    • Obrana cebula - 4 szt;
    • Łodyga selera - 1 szt;
    • Cebula - 2 szt;
    • Zielona papryka - 1 szt (wypestkowana i pokrojona);
    • Papryczka chili - 1 szt;
    • Nać pietruszki - 1 pęczek (posiekany);
    • Rodzynki - 50 g (namoczone w wodzie);
    • Groch włoski - 25 dag (wymoczony w wodzie);
    • Szafran - szczypta;
    • Olej - 2 łyżki;
    • Harissa, lub pasta chili - 2 łyżki;
    • Gałka muszkatołowa - szczypta mielonej;
    • Sól, pieprz - do smaku;
    • 1 pęczek świeżej kolendry do przybrania potrawy;
  1. Przygotowanie:
    1. Wlej do rondla 1 litr wody, posól, dodaj koncentrat pomidorowy, szafran i gałkę muszkatołową. Zagotuj, po czym gotuj przez 15 minut.
    2. Dodaj umyte mięsa, przygotowane warzywa (poza grochem i cebulą), zieloną pietruszkę oraz pozostałe przyprawy. Zamieszaj i gotuj przez 40 minut.
    3. Kuskus ugotuj na parze i odstaw w ciepłe miejsce. Groch ugotuj w bulionie. Cebule obierz, posiekaj i przesmaż razem z rodzynkami.
    4. Kuskus wyłóż na okrągły półmisek w formie kopca. na wierzch połóż kawałki mięsa, obłóż je ugotowanymi warzywami, obsyp grochem i listkami kolendry.
    5. Osobno podaj rodzynki z cebulą i przecedzony wywar, w którym gotowały się warzywa i mięso.
Życzę smacznego!

Kuskus (arab. kaskasa – tłuc, rozbijać) – tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy (Wikipedia).

Brak komentarzy: