niedziela, 13 grudnia 2015

Spagetti w sosie genueńskim z bazylią

Potrawy włoskie
Porcja dla 4 osób,
przygotowanie 10 ÷ 15 minut,
gotowanie 10 minut.
  • Składniki:
    • Makaron spagetti - 40 dag;
    • Ziemniaki - 2 ÷ 3 szt;
    • Zielona, młoda fasolka szparagowa - garść;
    • Ser pecorino lub parmezan, starty - 5 dag;
    • Orzeszki pinoli* - 2 dag;
    • Świeże liście bazylii - 2 garście;
    • Sól, pieprz - do smaku;
* Orzeszki pinoli - orzeszki piniowe: obrane z łusek, jadalne nasiona niektórych gatunków sosny o wysokiej wartości odżywczej. W przemyśle spożywczym również w postaci solonej lub prażonej.
  1. Przygotowanie:
    1. Przygotuj sos: zmiksuj orzeszki pinoli, czosnek, bazylię i 3 łyżki oliwy. Dodaj starty ser.
    2. Zagotuj 4 litry osolonej wody, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę szparagową. Włóż spagetti i gotuj przez kilka minut, aż makaron będzie al dente (ugotowany, ale lekko twardawy). Odcedź zachowując ½ szklanki wody z gotowania.
    3. Przełóż cała zawartość do wazy i wymieszaj z przygotowanym sosem lekko posypując pieprzem. Jeżeli potrawa jest zbyt sucha, dodaj trochę wody z gotowania. Podawaj gorące.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: