Potrawy włoskie
Porcja dla 4 osób,
przygotowanie 10 ÷ 15 minut,
gotowanie 10 minut.
- Składniki:
- Makaron spagetti - 40 dag;
- Ziemniaki - 2 ÷ 3 szt;
- Zielona, młoda fasolka szparagowa - garść;
- Ser pecorino lub parmezan, starty - 5 dag;
- Orzeszki pinoli* - 2 dag;
- Świeże liście bazylii - 2 garście;
- Sól, pieprz - do smaku;
|
|
* Orzeszki pinoli - orzeszki piniowe: obrane z łusek, jadalne nasiona niektórych gatunków sosny o wysokiej wartości odżywczej. W przemyśle spożywczym również w postaci solonej lub prażonej.
- Przygotowanie:
- Przygotuj sos: zmiksuj orzeszki pinoli, czosnek, bazylię i 3 łyżki oliwy. Dodaj starty ser.
- Zagotuj 4 litry osolonej wody, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę szparagową. Włóż spagetti i gotuj przez kilka minut, aż makaron będzie al dente (ugotowany, ale lekko twardawy). Odcedź zachowując ½ szklanki wody z gotowania.
- Przełóż cała zawartość do wazy i wymieszaj z przygotowanym sosem lekko posypując pieprzem. Jeżeli potrawa jest zbyt sucha, dodaj trochę wody z gotowania. Podawaj gorące.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz