poniedziałek, 14 grudnia 2015

Zupa z karpia - Ponty leves

Kuchnia węgierska
Zupa rybna – rodzaj zupy, której podstawowym składnikiem jest wywar z mięsa i ości ryb, niekiedy owoców morza, które nadają zupie charakterystycznego smaku i zapachu. Rozmaite zupy rybne występują w kuchniach wielu krajów, również w kuchni polskiej. Zupa tego typu z łazankami jest jednym z dań podawanym podczas tradycyjnej, polskiej kolacji wigilijnej [wikipedia].
Do przygotowania wywaru (bulion rybny) doskonale nadają się resztki, które pozostają po filetowaniu: głowy, kręgosłupy, płetwy ryb i pancerze homarów. Warto je uprzednio pokawałkować, dla lepszego wydobycia smaku. Należy przy tym pamiętać o usunięciu oczu i skrzeli, które pozostawione dadzą gorzki posmak. Wygotowane na małym ogniu składniki bulionu powinny zostać odcedzone.
  1. Składniki:
    1. Karp  —  1,2 kg;
    2. Cebula  —  4 szt;
    3. Czerwona słodka papryka  —  2 strąki;
    4. Pomidory  —  2 szt;
    5. Papryka mielona  —  1 łyżka;
    6. Nać pietruszki  —  opcjonalnie;
    7. Sól  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Karpia spraw, następnie zdejmij filety, posyp solą i papryką.
    2. Głowę bez oczu, kręgosłup i płetwy umieść w garnku i zalej wodą (5 szklanek). Dodaj pokrojoną cebulę, strąki papryki, pomidory i gotuj na małym ogniu 2 godziny.
    3. Płyn przecedź, cebulę przetrzyj przez sito.
    4. Filety poporcjuj, wkłóż do przecedzonego płynu z przetartą cebulą i gotuj jeszcze na małym ogniu około 30 minut. na talerzach posyp posiekaną zieleniną.
    5. Podawaj gorącą z chrupiącym pieczywem lub grzanką i dobrym, białym, schłodzonym winem.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: