poniedziałek, 14 grudnia 2015

Zupa z kury à la Ujházy

Tynkleves Ujházy módra - kuchnia węgierska.
  • Składniki:
    • kura - 1 kg;
    • pieczarki - 10 dag;
    • marchewka - 2 szt;
    • pietruszka - jedna, mała;
    • seler - kawałek;
    • zielony groszek (konserwowy) - pół szklanki;
    • jeden pomidor
    • jedna średnia cebula;
    • ząbek czosnku;
    • pieprz - kilka ziaren;
    • ugotowany makaron nitki - 10 dag;
    • sól - do smaku;
    • posiekana zielenina ( w oryginalnym przepisie zieleniny nie ma).
  1. Przygotowanie:
    1. Kurę podziel na cztery części, zalej osoloną zimną wodą (1,5 l), zagotuj.
    2. Dodaj wszystkie warzywa drobno pokrojone (z wyjątkiem groszku), czosnek, ziarnka pieprzu oraz wymyte i pokrojone pieczarki. Gotuj około 2 godzin na małym ogniu, aż kura będzie miękka.
    3. Przed zakończeniem gotowania dodaj makaron oraz groszek.
    4. Podawaj na głębokich talerzach. Możesz posypać zieleniną.
Życzę smacznego!

Nazwa zupy pochodzi od nazwiska sławnego aktora węgierskiego - Ujházy (1844 ÷ 1915).

Brak komentarzy: