poniedziałek, 14 grudnia 2015

Gulasz transylwański

Székelygulyás - Kuchnia węgierska.
  • Składniki:
    • wieprzowina (łopatka) - 1 kg;
    • kapusta kiszona - 80 dag;
    • cebula - 4 szt;
    • smalec - 6 dag;
    • śmietana - 1 szklanka;
    • czosnek - 1 ząbek;
    • kminek - 1 łyżeczka;
    • papryka mielona - 1 łyżeczka;
    • mąka - 1 łyżka;
    • sól - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Drobno pokrojoną cebulę przesmaż na smalcu, dodaj pokrojone na kawałki mięso, obsmaż, podlej wodą (⅓ szklanki), posól, posyp papryką i duś około 40 minut pod przykryciem, dodając na 10 minut przed końcem kminek i roztarty z solą czosnek.
    2. Kapustę kilka razy wypłucz, odciśnij z wody, posiekaj, dodaj do mięsa i podlej taką ilością wody, aby przykryła kapustę. Gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
    3. Połowę śmietany roztrzep z łyżką mąki, zalej potrawę i gotuj całość jeszcze kilka minut.
    4. Gulasz podawaj w miseczkach, polany śmietaną.
    5. Ja jeszcze posypuję zieloną, posiekaną pietruszką.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: