poniedziałek, 14 grudnia 2015

Kotlety wieprzowe w śmietanie

Temesvári sertesborda - Kuchnia węgierska
  • Składniki:
    • kotlety wieprzowe - 4 szt;
    • cebula - 1 średnia;
    • tłuszcz - 5 dag
    • śmietana - 1 szklanka;
    • ziemniaki - 50 dag;
    • czosnek - 1 ząbek;
    • słodka papryka - 1 łyżeczka;
    • nać pietruszki posiekanej - 1 łyżka;
    • sól - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Mięso umyj, rozbij zamoczonym w wodzie tłuczkiem, posól i obsmaż z obu stron na tłuszczu w żaroodpornym naczyniu.
    2. Obsmażone kotlety przełóż na talerz, a na pozostałym tłuszczu lekko zrumień obraną, drobno posiekaną cebulę i roztarty czosnek, następnie podlej je wodą (1 szklanka), dodaj paprykę i zagotuj.
    3. Obrane i wymyte ziemniaki pokrój na plastry, włóż do cebuli (równomiernie rozłóż), na nich połóż obsmażone kotlety i duś na malutkim ogniu, pod przykryciem do miękkości.
    4. Pod koniec duszenia wlej na wierzch śmietanę, lekko potrząśnij naczyniem i wstaw do rozgrzanego piekarnika (200°C). Zapiecz, przez około 5 ÷ 7 min.
    5. Podawaj w naczyniu, w którym przygotowałeś potrawę.
Ja robię trochę inaczej: przed zapieczeniem w piekarniku wyjmuję jeszcze raz kotlety do innego małego żaroodpornego garnka. Na ziemniaki, które na samym początku kroję na małe słupki, wlewam śmietanę, całość delikatnie mieszam i wkładam do piekarnika. Kotlety wstawiam obok, na 3 ÷ 4 minuty przed końcem zapiekania i przed podaniem do konsumpcji, tylko po to aby były gorące. W między czasie robię małe kluseczki kładzione na wodzie, często z dodatkiem odrobiny kurkumy.
Całość układam na półmisku przystrajając plastrami ogórka i pomidora. Jak na foto.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: