- Przygotowanie:
- Mięso umyj, rozbij zamoczonym w wodzie tłuczkiem, posól i obsmaż z obu stron na tłuszczu w żaroodpornym naczyniu.
- Obsmażone kotlety przełóż na talerz, a na pozostałym tłuszczu lekko zrumień obraną, drobno posiekaną cebulę i roztarty czosnek, następnie podlej je wodą (1 szklanka), dodaj paprykę i zagotuj.
- Obrane i wymyte ziemniaki pokrój na plastry, włóż do cebuli (równomiernie rozłóż), na nich połóż obsmażone kotlety i duś na malutkim ogniu, pod przykryciem do miękkości.
- Pod koniec duszenia wlej na wierzch śmietanę, lekko potrząśnij naczyniem i wstaw do rozgrzanego piekarnika (200°C). Zapiecz, przez około 5 ÷ 7 min.
- Podawaj w naczyniu, w którym przygotowałeś potrawę.
Ja robię trochę inaczej: przed zapieczeniem w piekarniku wyjmuję jeszcze raz kotlety do innego małego żaroodpornego garnka. Na ziemniaki, które na samym początku kroję na małe słupki, wlewam śmietanę, całość delikatnie mieszam i wkładam do piekarnika. Kotlety wstawiam obok, na 3 ÷ 4 minuty przed końcem zapiekania i przed podaniem do konsumpcji, tylko po to aby były gorące. W między czasie robię małe kluseczki kładzione na wodzie, często z dodatkiem odrobiny kurkumy. Całość układam na półmisku przystrajając plastrami ogórka i pomidora. Jak na foto.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz