wtorek, 15 grudnia 2015

Gulasz a la sam

Pörkölt á la puszta lub Pusztapörkölt - kuchnia węgierska.
  • Składniki:
    • wołowina bez kości - 80 dag;
    • ziemniaki - 80 dag;
    • olej - 6 łyżek;
    • cebula - 1,5 szt średniej;
    • czosnek - 2 ząbki;
    • pomidor - 6 ÷ 7 dag;
    • papryka zielona - 12 ÷ 15 dag (bez pestkowego środka);
    • białe wino wytrawne - 1 szklanka (można pominąć);
    • papryka mielona - 12 dag;
    • woda - 300 ml;
    • kminek (mielony) - ½ łyżeczki;
    • pieprz, sól - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Użyj naczynia żaroodpornego. Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek smaż chwilę - ciągle mieszając - na oleju w temperaturze 180 ÷ 200°C, dodaj mięso pokrojone na kawałki i dokładnie obsmaż. Zmniejsz temperaturę, posyp papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Zalej połową ilości wina i odrobiną wody lub 150 ml wody jeżeli nie stosujesz wina. Duś na małym ogniu
    2. Obierz pomidory ze skórki. Ziemniaki pokrój na kawałki, papryki na paski, pomidory na ósemki.
    3. Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodaj ziemniaki, paprykę, pomidory i pozostałe wino lub wodę. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
    4. Piec do miękkości, potrząsając od czasu do czasu naczyniem, aby potrawa nie przywarła do dna; podlewaj też wodą, ale pamiętaj, że sos ma być gęsty.
Pusztapörkölt, często robiłem w kociołku na ognisku dodając jeszcze 5 ÷ 8 pręcików szafranu, lub kilka suszonych owoców jałowca.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: