- Przygotowanie:
- Pokrój: mięso w kostki 2x2 cm, cebulę i czosnek drobno, zieloną paprykę i pomidor w kostkę.
- Podgrzej olej do temperatury jego punktu dymienia i zeszklij na nim cebulę na kolor słomkowożółty, dodaj czosnek i mięso, wymieszaj i obsmaż z wszystkich stron.
- Zmniejsz temperaturę, wsyp przyprawy, pokrojony w ósemki pomidor, w paski paprykę i bez dodawania
wody (ma jej być tyle, ile puściło mięso i warzywa) rozpocznij duszenie ciągle mieszając i w razie potrzeby uzupełniając utracony płyn niewielką ilością wody.
- W miedzy czasie, oczyść ziemniaki, potnij na kostki, a gdy mięso będzie wystarczająco miękkie (takie półtwarde), dodaj je. Dopraw solą i wlej tyle wody, aby powstała z niej wystarczająca ilość sosu. Duś razem do zmiękczenia mięsa i ziemniaków.
- Podawaj z chlebem.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz