wtorek, 15 grudnia 2015

Gulasz a la sam II

Kuchnia węgierska
  • Składniki:
    • szynka wieprzowa lub karczek wieprzowy - 60 dag;
    • cebula - 2 szt;
    • czosnek - 2 ząbki;
    • olej - ok. 5 gramów;
    • papryka mielona - 3 łyżeczki;
    • czarny mielony pieprz - ok. pół łyżeczki;
    • kminek mielony - ok. 1 łyżeczka;
    • pomidor - 1 duży;
    • papryka zielona - 1 większa;
    • ziemniaki - 1,2 kg;
    • sól - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Pokrój: mięso w kostki 2x2 cm, cebulę i czosnek drobno, zieloną paprykę i pomidor w kostkę.
    2. Podgrzej olej do temperatury jego punktu dymienia i zeszklij na nim cebulę na kolor słomkowożółty, dodaj czosnek i mięso, wymieszaj i obsmaż z wszystkich stron.
    3. Zmniejsz temperaturę, wsyp przyprawy, pokrojony w ósemki pomidor, w paski paprykę i bez dodawania wody (ma jej być tyle, ile puściło mięso i warzywa) rozpocznij duszenie ciągle mieszając i w razie potrzeby uzupełniając utracony płyn niewielką ilością wody.
    4. W miedzy czasie, oczyść ziemniaki, potnij na kostki, a gdy mięso będzie wystarczająco miękkie (takie półtwarde), dodaj je. Dopraw solą i wlej tyle wody, aby powstała z niej wystarczająca ilość sosu. Duś razem do zmiękczenia mięsa i ziemniaków.
    5. Podawaj z chlebem.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: