wtorek, 15 grudnia 2015

Wegański falafel z hummusem - Vegán falafel humusszal

Z przepisów kuchni węgierskiej.
Falafel (arab. ‏فلافل‎ falāfil, hebr. ‏פלאפל‎ falafel, znany w Egipcie jako طعمية ṭa‘mīya) — smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie.
Według legendy potrawa ta została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Obecnie rozpropagowana na całym świecie, głównie przez wegetarianów i weganów. (Wikipedia)

Hummus (arab. حُمُّص; – ciecierzyca) — pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej.
Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny, przyprawy, niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski, dokładnie razem wymieszane. (Wikipedia)
  1. Proporcje składników na falafel:
    1. Ciecierzyca (sucha)  —  40 dag;
    2. Pietruszka  —  20 g;
    3. Czosnek  —  5 ząbków;
    4. Cebula  —  ½ szt.;
    5. Kminek  —  1 łyżeczka;
    6. Papryka mielona, słodka  —  1 łyżeczka;
    7. Kolendra  —  zobacz ile i jaka;
    8. Goździki zmielone  —  opcjonalnie wg uznania;
    9. Sól  —  do smaku;
    10. Pieprz  —  do smaku;
    11. Olej  —  opcjonalnie;
  1. Proporcje składników na hummus:
    1. Ciecierzyca z puszki  —  40 dag;
    2. Czosnek  —  1 ząbek;
    3. Kminek  —  opcjonalnie;
    4. Tahinikrem [2] —  1 łyżeczka;
    5. Chili  —  opcjonalnie wg smaku;
    6. Sól  —  do smaku;
    7. Pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie falafela:
    1. Namocz ciecierzycę w dużej ilości wody i odstaw na co najmniej pół dnia.
    2. Ciecierzycę posiekaj, zmiel lub zmiksuj blenderem, to samo z pietruszką, cebulą i czosnkiem. Połącz wszystko, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
    3. Umieść całość w lodówce przykryte na co najmniej 8 ÷ 10 godzin, ale najlepiej na cały dzień.
    4. Uformuj z masy kulki (możesz dodać trochę wody aby masa była bardziej plastyczna) a następnie usmaż je w głębokim tłuszczu.
  1. Przygotowanie humusa:
    1. Wszystkie składniki umieść w mikserze, lub w misce jeżeli użyjesz blendera. Wszystko zmiksuj na bardzo gładką pastę. Na zwyczajnym, domowym blenderze zajmuje to około 2-3 minut i jest gotowe wówczas, kiedy pasta jest aksamitna i nie ma żadnej grudki.
    2. Następnie do gęstej pasty dolewaj powoli lodowatą wodę cały czas miksując. To najciekawszy moment całego procesu, gdyż nagle hummus zmienia kolor i nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Ucieraj hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w gładki krem. Włóż hummus na 1 - 2 h do lodówki, aby się dobrze schłodził i podaj na małych talerzykach do falafel,u.
    3. Podawaj z chlebem pita i warzywami.
    W Izraelu hummus serwowany jest w płytkiej miseczce albo na niedużym talerzyku, rozsmarowany na dnie aż po brzegi i posypany słodką papryką, natką pietruszki, orzeszkami piniowymi albo zatarem (Zatar to arabska mieszanka tymianku, sumaku, kminu, sezamu i soli).
Życzę smacznego! Baltazar.   

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Suszonej kolendry zastosuj 1 łyżeczkę. Najlepsze jednak są świeże, drobno poszatkowane listki kolendry, których wówczas dodaj 2 łyżeczki. powrót
    2. Tahinikrém możesz zastąpić masłem orzechowym.
    3. Jak przygotować i jak długo gotować ciecierzycę?
      1. Przed rozpoczęciem procesu gotowania ciecierzycę dobrze wymocz. Przeciętnie powinna stać zalana wodą od 10 do 12 godzin. Następnie należy ją odcedzić.
      2. Cieciorkę wrzuć do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. W przybliżeniu zajmie to około 1,5 godziny. Wody nie solimy! Aby pozbyć się zanieczyszczeń należy zmienić wodę w trakcie gotowania (jeśli to konieczne nawet dwa razy).
      3. Ciecierzyca posiada bardzo grubą skórkę i aby ją zmiękczyć możesz podczas gotowania dodać obranego ziemniaka.
      Jeśli zamierzasz jeść cieciorkę na surowo, musisz czas moczenia przedłużyć do 24 godzin.
    4. Sumak pozyskuje się z owoców (jagód) dziko rosnących krzewów, które rosną  na wszystkich obszarach śródziemnomorskich, głównie w południowych Włoszech oraz w części środkowej Bliskiego Wschodu (np. Iran).
      Owoce rosną w gęstych gromadach i są rude, małe (ok. 10 mm średnicy), okrągłe i pokryte włoskami.
      Do gotowania lub pieczenia, jagody sumaka suszy się a następnie rozdrabnia, powstaje wówczas grubo ziarnisty czerwono bordowy proszek, który można przechowywać długo w szczelnym pojemniku i ciemnym pomieszczeniu.
      Owoce można również macerować w gorącej wodzie a otrzymaną kwaskowatą i cierpką ciecz stosować zamiast soku z cytryny.
      Czym zastąpić sumak? Można go zastąpić startą skórką z limonki lub cytryny z odrobiną soli.
      W krajach arabskich, Turcji, na Bliskim Wschodzie, a zwłaszcza w kuchni libańskiej jest głównym kwaśnym składnikiem kulinarnym. 
Sumak wciera się przed grillowaniem w kebaby, ryby i kurczaki. 

Sok pozyskiwany z sumaka jest stosowany w sałatkach i marynatach.  W postaci sproszkowanej dodawany jest do gulaszów z kurczaka, warzyw i zapiekanek. Mieszanka jogurtu ze sproszkowanym sumakiem jest często podawane jako sos do kebabu.




Źródła: Wikipedia, wolna encyklopedia.

Brak komentarzy: