- Przygotowanie:
- Mięso opłucz, odetnij kręgosłup, pozostawiając kość żebrową, natnij brzegi, lekko rozbij, posól i popieprz, z jednej strony oprusz mąką.
- Rozgrzej olej na patelni do wysokiej temperatury i obrumień kotlety z obu stron; przełóż do rondla i duś do miękkości.
- Na pozostałym tłuszczu na patelni lekko zrumień mąkę, rozprowadź ją niewielką ilością wody, podpraw śmietaną, posyp papryką, osól, popieprz i dodaj do mięsa razem z kaparami.
- W trakcie duszenia mięsa oczyść warzywa i pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę.
- Cebulę lekko zrumień na maśle, dodaj warzywa i duś na małym ogniu do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą.
- Miękkie rozbratle ułóż na półmisku, polej sosem i obłóż jarzynami.
- Podawaj z makaronem, kluseczkami lub ryżem ugotowanym na sypko.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz