wtorek, 15 grudnia 2015

Rozbratel a la Esterházy

Eszterházy rostelyos - Kuchnia węgierska
  • Składniki:
    • rozbratel - 6 kotletów po 200 g;
    • olej - około 80 g;
    • mąka - 1 łyżka;
    • papryka, sól, pieprz;
  • Sos:
    • mąka - plaska łyżka;
    • śmietana - ¾ szklanki;
  • Garnitur:
    • marchew - 150 g;
    • seler - 100 g;
    • cebula - 30 g;
    • masło;
    • kapary - łyżeczka;
  1. Przygotowanie:
    1. Mięso opłucz, odetnij kręgosłup, pozostawiając kość żebrową, natnij brzegi, lekko rozbij, posól i popieprz, z jednej strony oprusz mąką.
    2. Rozgrzej olej na patelni do wysokiej temperatury i obrumień kotlety z obu stron; przełóż do rondla i duś do miękkości.
    3. Na pozostałym tłuszczu na patelni lekko zrumień mąkę, rozprowadź ją niewielką ilością wody, podpraw śmietaną, posyp papryką, osól, popieprz i dodaj do mięsa razem z kaparami.
    4. W trakcie duszenia mięsa oczyść warzywa i pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę.
    5. Cebulę lekko zrumień na maśle, dodaj warzywa i duś na małym ogniu do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą.
    6. Miękkie rozbratle ułóż na półmisku, polej sosem i obłóż jarzynami.
    7. Podawaj z makaronem, kluseczkami lub ryżem ugotowanym na sypko.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: