wtorek, 15 grudnia 2015

Pieczeń koniuszych

Rozbratle koniuchów - Csikós* rostelyos Kuchnia węgierska.
  • Składniki:
    • 6 rozbratli - po 200 g każdy;
    • olej - 80 g;
    • cebula - 4 szt;
    • mąka - 1 łyżka;
    • śmietana - ¾ szklanki;
    • sól, papryka;
  1. Przygotowanie:
    1. Mięso opłukaj, odetnij kręgosłup, pozostawiając kość żebrową, natnij brzegi, lekko rozbij, posól, oprósz z jednej strony mąką, obsmaż na tłuszczu i przełóż do rondla.
    2. Cebulę pokrojoną w kostkę usmaż na pozostałym na patelni tłuszczu i przełóż do rondla. Duś.
    3. Gdy mięso zmięknie wlej osoloną śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i papryką; chwilę gotuj. Koniec.
    4. Podawaj z makaronem lub kładzionymi kluseczkami (galuszka).
Życzę smacznego!

* Csikós - w języku węgierskim: pastuch koni, koniuch, koniuszy.

Brak komentarzy: