środa, 16 grudnia 2015

Smażenie dzwonków karpia

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Składniki:
    1. Dzwonki karpia  —  opcjonalnie;
    2. Oliwa z 2 tłoczenia,
      lub masło klarowane,
      lub olej np. rzepakowy;  —  opcjonalnie;
    3. Mąka  —  opcjonalnie;
    4. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Rozgrzej patelnię z oliwą, masłem lub olejem.
    2. Dzwonek karpia opłucz w zimnej wodzie, osusz np. papierowym ręcznikiem, posól, popieprz i obtocz w mące. Osuszanie jest bardzo ważne jeżeli chcesz aby ryba się bardzo ładnie zrumieniła. Pamiętaj też, że rybę solimy tuż przed smażeniem, gdyż sól absorbuje wodę a wilgotna ryba nie sprzyja ładnemu usmażeniu.
    3. Nadmiar maki otrzep i połóż dzwonek na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smaż najpierw z jednej strony około 2 minuty (nie obracaj tam i z powrotem), poruszaj patelnią tak, aby dzwonek się po niej przesunął. Jak z jednej strony się zarumieni (nie przypal go) obróć na druga stronę i znów smaż 2 minuty.
    4. Usmażone dzwonki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 5 minut - nie przykrywaj naczynia. Ten zabieg sprawi, że karp będzie soczysty i delikatny a z zewnątrz chrupiący.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: