- Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię z oliwą, masłem lub olejem.
- Dzwonek karpia opłucz w zimnej wodzie, osusz np. papierowym ręcznikiem, posól, popieprz i obtocz w mące. Osuszanie jest bardzo ważne jeżeli chcesz aby ryba się bardzo ładnie zrumieniła. Pamiętaj też, że rybę solimy tuż przed smażeniem, gdyż sól absorbuje wodę a wilgotna ryba nie sprzyja ładnemu usmażeniu.
- Nadmiar maki otrzep i połóż dzwonek na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smaż najpierw z jednej strony około 2 minuty (nie obracaj tam i z powrotem), poruszaj patelnią tak, aby dzwonek się po niej przesunął. Jak z jednej strony się zarumieni (nie przypal go) obróć na druga stronę i znów smaż 2 minuty.
- Usmażone dzwonki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 5 minut - nie przykrywaj naczynia. Ten zabieg sprawi, że karp będzie soczysty i delikatny a z zewnątrz chrupiący.
Życzę smacznego!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz