- Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna — 4 szklanki;
- Masło — 25 dag;
- Śmietana — 1 szklanka;
- Drożdże — 2 dag;
- Sól — 1 łyżeczka;
- Gałka muszkatołowa, starta — ½ gałki;
- Składniki na farsz:
- Ser biały (twaróg), świeży — około 35 dag;
- Jajka — 4 szt;
- Śmietana, świeża — 4 łyżki;
- Żółty ser np. gouda lub ementaler — 25 dag;
- Śól, pieprz, kminek lub czarnuszka — opcjonalnie;
|
|
- Przygotowanie ciasta:
- Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj masło i za pomocą noża posiekaj je mieszając.
- Śmietanę rozetrzyj z drożdżami, dodaj wraz z gałką muszkatołową oraz solą do mąki z masłem i zarób dokładnie ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm i wykrój krążki lub kwadraty o średnicy lub boku 8 ÷ 10 cm;
- Przygotowanie farszu:
- W makutrze ucieraj twaróg dodając stopniowo, po jednym, 3 całe jajka, następnie dodaj starty ser, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Przygotowanie pierogów:
- Rozbij czwarte jajko do niewielkiej miseczki i roztrzep.
- Umieszczaj na krążkach lub kwadratach ciasta niewielką ilość farszu i zlepiaj je na kształt pierogów.
- Każdy, przy pomocy pędzelka, posmaruj roztrzepanym jajkiem, następnie posyp kminkiem i ułóż na blasze do pieczenia.
- Upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C na rumiano.
- Podawaj polane np. roztopionym masłem lub szklanką kefiru.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz