piątek, 22 stycznia 2016

Pikantne pierożki z serem

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Składniki na ciasto:
    1. Mąka pszenna  —  4 szklanki;
    2. Masło  —  25 dag;
    3. Śmietana  —  1 szklanka;
    4. Drożdże  —  2 dag;
    5. Sól  —  1 łyżeczka;
    6. Gałka muszkatołowa, starta  —  ½ gałki;
  1. Składniki na farsz:
    1. Ser biały (twaróg), świeży  —  około 35 dag;
    2. Jajka  —  4 szt;
    3. Śmietana, świeża  —  4 łyżki;
    4. Żółty ser np. gouda lub ementaler  —  25 dag;
    5. Śól, pieprz, kminek lub czarnuszka  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie ciasta:
    1. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj masło i za pomocą noża posiekaj je mieszając.
    2. Śmietanę rozetrzyj z drożdżami, dodaj wraz z gałką muszkatołową oraz solą do mąki z masłem i zarób dokładnie ciasto.
    3. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm i wykrój krążki lub kwadraty o średnicy lub boku 8 ÷ 10 cm;
  1. Przygotowanie farszu:
    1. W makutrze ucieraj twaróg dodając stopniowo, po jednym, 3 całe jajka, następnie dodaj starty ser, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.
  1. Przygotowanie pierogów:
    1. Rozbij czwarte jajko do niewielkiej miseczki i roztrzep.
    2. Umieszczaj na krążkach lub kwadratach ciasta niewielką ilość farszu i zlepiaj je na kształt pierogów.
    3. Każdy, przy pomocy pędzelka, posmaruj roztrzepanym jajkiem, następnie posyp kminkiem i ułóż na blasze do pieczenia.
    4. Upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C na rumiano.
    5. Podawaj polane np. roztopionym masłem lub szklanką kefiru.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: