piątek, 22 stycznia 2016

Palak Paneer - szpinak z twarogiem

Kuchnia indyjska - przepis udostępniła Abhilasha.
Przygotowanie 40 minut.
Składniki na 4 porcje.
Palak Paneer, to kostki twarogu gotowane w gładkiej masie szpinaku podawane najczęściej z ryżem. Jest jedną z najbardziej popularnych indyjskich potraw wraz z Paneer Butter Masala i Kadai Paneer.
Przepis ten podała mi moja przyjaciółka Abhilasha z Indii twierdząc, że każda Hinduska stosuje podobne składniki oraz sposób jego wykonania.
Palak - szpinak;
Paneer - twaróg.
  1. Składniki do palak puree:
    1. Szpinak  —  25 dag;
    2. Zielona papryka, posiekana  —  2 szt;
    3. Czosnek, z grubsza posiekany  —  opcjonalnie (2 szt.);
    4. Imbir, z grubsza posiekany  —  13 ÷ 15 mm;
    5. Woda do blanszowania szpinaku  —  3 szklanki;
    6. Woda, lodowata do ochłodzenia szpinaku  —  3 szklanki;
  1. Składniki do palak curry*:
    1. Cebula, drobno posiekana  —  szklanki;
    2. Pomidor, obrany ze skórki i drobno posiekany  —  szklanki;
    3. Czosnek, drobno posiekany  —  5 ząbków;
    4. Kumin lub kminek  —  ½ łyżeczki;
    5. Kurkuma, proszek  —  ¼ łyżeczki;
    6. Czerwona chili w proszku  —  opcjonalnie (½ łyżeczki);
    7. Asafetyda  —  opcjonalnie (możesz pominąć);
    8. Garam masala  —  ¼ ÷ ½ łyżeczki;
    9. Tej Patta, indyjski liść laurowy  —  1 średni;
    10. Paneer lub tofu  —  25 dag;
    11. Śmietana, 25% ÷ 35% tłuszczu  —  1 ÷ 2 łyżki;
    12. Olej lub masło ghee (klarowane)  —  2 łyżki;
    13. Suszone liście kozieradki  —  opcjonalnie;
    14. Sól  —  do smaku;
    15. Woda  —  ÷ ½ szklanki (po prostu ilość wymagana);
  1. Składniki na talerz:
    1. Śmietana lub masło  —  opcjonalnie (kilka łyżeczek);
    2. Imbir  —  13 ÷ 15 mm;
    3. Limonka, pokrojona w ćwiartki lub plastry  —  opcjonalnie;
Palak Paneer - Tofu
  1. Przygotowanie puree ze szpinaku:
    1. Blanszowanie: wypłucz liście szpinaku pod bieżącą wodą a następnie poodcinaj zbyt grube, żylaste łodyżki. Doprowadź wodę do wrzenia, osól ją (około ¼ łyżeczki soli) i umieść w niej szpinak na 2 minuty. Następnie przy pomocy łyżki cedzakowej, błyskawicznie przełóż szpinak do lodowatej wody i ostudź (około 1 ÷ 2 minut).
      Wystarczy dodać 8 ÷ 10 kostek lodu do 3 szklanek wody, aby uzyskać odpowiednio zimną wodę.
      Blanszowanie spowoduje, że szpinak zachowa swój naturalny kolor, smak i witaminy
      .
    2. Umieść w naczyniu malaksera dobrze odcedzony szpinak, imbir oraz czosnek i zmiksuj na gładkie puree. Odłóż szpinak na bok, niech czeka na swoją kolej.
  1. Przygotowanie palak paneer:
    1. Na patelni z grubym dnem podgrzej olej lub masło klarowane, dodaj kminek, liść laurowy i smaż mieszając około 30 sekund, następnie wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Teraz dodaj czosnek i też go obsmaż, jednak nie za długo - czosnek nie musi zbrązowieć.
    2. Wrzuć do cebuli pokrojone pomidory i mieszając obsmażaj je na średnim ogniu, aż woda z pomidorów odparuje a one będą się smażyć na samym tłuszczu. W tym momencie dodaj kurkumę, czerwone chili w proszku i asafetydę. Mieszaj dokładnie.
    3. Prawie od razu dodaj puree ze szpinaku i mieszając duś na wolnym ogniu około 6 ÷ 7 minut, podlewając stopniowo wodą - wody nie więcej jak ÷ ½ szklanki. Następnie osól do smaku, dodaj garam masala, wymieszaj i dołóż twaróg. Po dodaniu twarogu mieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Duś wszystko na małym ogniu około 1 ÷ 2 minuty, aż kostki twarogu staną się miękkie i soczyste.
    4. Na koniec dodaj śmietanę. Delikatnie wymieszaj tak, aby śmietana połączyła się równomiernie z Palak Paneer. Wyłącz płomień.
    5. Podawaj gorący, np. z ryżem. Możesz uwieńczyć porcję dodając na talerz łyżkę masła lub śmietany, wcisnąć kilka kropel cytryny. Przybrać plasterkiem lub ćwiarteczką cytryny, posypać posiekanym szczypiorkiem etc.
Kostki paneer lub tofu można również delikatnie obsmażyć i dopiero dodać do potrawy. W tym przypadku, nie trzeba ich gotować w sosie tylko dodać na koniec.
Paneer lub tofu możesz zastąpić naszym rodzimym twarogiem, byle był twardy i plastyczny (musi poddać się obróbce cieplnej i nie rozlecieć się).
Życzę smacznego!

* Curry – nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego w sosie.

Brak komentarzy: