czwartek, 21 stycznia 2016

Risotto z szafranem i krewetkami

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Składniki:
    1. Ryż  —  15 dag;
    2. Krewetki, średniej wielkości  —  15 szt;
    3. Cebula cukrowa lub inna ostra, posiekana  —  2 małe;
    4. Czosnek, posiekany  —  1 ząbek;
    5. Wino, białe wytrawne  —  200 ml;
    6. Bulion z kostki rosołowej  —  1 litr;
    7. Szafran  —  0,2 g;
    8. Masło  —  2 łyżki;
    9. Żółty ser  —  wg uznania;
    10. Olej ryżowy  —  opcjonalnie;
    11. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli.
    2. Następnie dorzuć ryż oraz czosnek i smaż 2 ÷ 3 minuty, aż ryż się zeszkli. Dolej wino i stale mieszając czekaj, aż płyn odparuje. W trakcie mieszania dodaj szafran.
    3. Gdy wino wyparuje zmniejsz płomień. Stopniowo zacznij dolewać gorący bulion. Dolewaj powoli często mieszając. Czas gotowania w bulionie zależy od rodzaju ryżu. Pamiętaj, aby go nie rozgotować - powinien być lekko al dente. Na 2 ÷ 3 minuty przed końcem gotowania do ryżu dodaj oczyszczone krewetki.
    4. Gdy ryż jest gotowy a nadmiar płynu odparował, potrawę zdejmij z ognia i dodaj masło, dopraw do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Na wierzch posyp starty ser.
    5. Uwaga! W trakcie gotowania ryżu ostrożnie postępuj z dolewaniem bulionu. Ryż nie może być suchy, ale nie może też w nim być nadmiaru płynu.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: