- Składniki:
- Ryż — 15 dag;
- Krewetki, średniej wielkości — 15 szt;
- Cebula cukrowa lub inna ostra, posiekana — 2 małe;
- Czosnek, posiekany — 1 ząbek;
- Wino, białe wytrawne — 200 ml;
- Bulion z kostki rosołowej — 1 litr;
- Szafran — 0,2 g;
- Masło — 2 łyżki;
- Żółty ser — wg uznania;
- Olej ryżowy — opcjonalnie;
- Sól, pieprz — do smaku;
|
|
- Przygotowanie:
- W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli.
- Następnie dorzuć ryż oraz czosnek i smaż 2 ÷ 3 minuty, aż ryż się zeszkli. Dolej wino i stale mieszając czekaj, aż płyn odparuje. W trakcie mieszania dodaj szafran.
- Gdy wino wyparuje zmniejsz płomień. Stopniowo zacznij dolewać gorący bulion. Dolewaj powoli często mieszając. Czas gotowania w bulionie zależy od rodzaju ryżu. Pamiętaj, aby go nie rozgotować - powinien być lekko al dente. Na 2 ÷ 3 minuty przed końcem gotowania do ryżu dodaj oczyszczone krewetki.
- Gdy ryż jest gotowy a nadmiar płynu odparował, potrawę zdejmij z ognia i dodaj masło, dopraw do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Na wierzch posyp starty ser.
- Uwaga! W trakcie gotowania ryżu ostrożnie postępuj z dolewaniem bulionu. Ryż nie może być suchy, ale nie może też w nim być nadmiaru płynu.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz