- Przygotowanie:
- Z mięsa wieprzowego odetnij w poprzek włókien cienkie kotlety, lekko je rozbij i posól z obu stron.
- W głębokiej misce umieść mąkę oraz jajka i mieszaj blenderem na niskich obrotach rozrzedzając stopniowo mlekiem - masz otrzymać jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
- Do gotowego ciasta dodaj szynkę, groszek, łyżkę oleju oraz sól i pieprz do smaku. Całość delikatnie wymieszaj.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Następnie zanurzaj (osuszone z wody) kotlety w cieście, spowoduj aby nadmiar ciasta ociekł i smaż powoli do uzyskania złocistej barwy.
- Usmażone kotlety przekładaj na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj ozdobione plasterkami limonki np. z frytkami, ziemniakami, ziemniakami purée, ziemniakami pieczonymi itp. Oczywiście do kompozycji kotleta z ziemniakami dodaj sałatkę np. z sałaty lodowej ze śmietanką, pomidorów, białej kapusty etc.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz