czwartek, 21 stycznia 2016

Kotlet po parysku w cieście

Kuchnia polska - kotlet à la Paris.
  1. Składniki:
    1. Mięso z szynki wieprzowej  —  60 dag;
    2. Limonka  —  1 duża;
    3. Sól  —  do smaku;
    4. Olej  —  do smażenia;
  1. Składniki na ciasto:
    1. Szynka, pokrojona w drobną kosteczkę  —  5 dag;
    2. Groszek konserwowy  —  7 dag;
    3. Jajka  —  2 szt;
    4. Mąka pszenna  —  10 dag;
    5. Mleko  —  100 ml;
    6. Pieprz biały, mielony  —  do smaku;
    7. Sól  —  do smaku;
    8. Olej  —  1 łyżka;
  1. Przygotowanie:
    1. Z mięsa wieprzowego odetnij w poprzek włókien cienkie kotlety, lekko je rozbij i posól z obu stron.
    2. W głębokiej misce umieść mąkę oraz jajka i mieszaj blenderem na niskich obrotach rozrzedzając stopniowo mlekiem - masz otrzymać jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
    3. Do gotowego ciasta dodaj szynkę, groszek, łyżkę oleju oraz sól i pieprz do smaku. Całość delikatnie wymieszaj.
    4. Na patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Następnie zanurzaj (osuszone z wody) kotlety w cieście, spowoduj aby nadmiar ciasta ociekł i smaż powoli do uzyskania złocistej barwy.
    5. Usmażone kotlety przekładaj na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    6. Podawaj ozdobione plasterkami limonki np. z frytkami, ziemniakami, ziemniakami purée, ziemniakami pieczonymi itp. Oczywiście do kompozycji kotleta z ziemniakami dodaj sałatkę np. z sałaty lodowej ze śmietanką, pomidorów, białej kapusty etc.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: