* |
Zauważ, że w przepisie do ciasta nie zastosowano jajek. Wszystko to za sprawą mieszaniny mąk a zwłaszcza hinduskiej mąki besan z ciecierzycy. Powstają z niej potrawy zarówno wytrawne jak i słodycze. W wersji wegetarianizmu wykluczającej jajka, besan je zastępuje pozwalając na przykład na zlepianie klopsików (kofta). Besan gotowana z jogurtem daje przekąskę podobną do polenty, a jako panierka do pieczonych ziemniaków nadaje im chrupiącą skórkę. Jako panierkę stosuje się ją również w pakorach, czyli kawałkach warzyw smażonych na głębokim tłuszczu. Mąkę besan otrzymuje się z ugotowanych a następnie uprażonych ziaren ciecierzycy. Jest dość droga – kilkanaście złotych za kilogram, do kupienia w sklepach internetowych i z żywnością orientalną. Uwaga! Możesz zrobić mączną panierkę do sera, pomijając besan, z jajkami i drożdżami, coś w rodzaju ciasta na racuchy, ale wówczas otrzymasz trochę inny smak jak w oryginalnych paneer pakora. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz