czwartek, 21 stycznia 2016

Paneer Pakora - twaróg w cieście

Kuchnia indyjska
Przygotowanie 30 minut.Twaróg w cieście smażony na głębokim tłuszczu.
Wystarczy kilka składników aby przejść do jego przygotowania, przy niewielkim nakładzie pracy.
  1. Składniki na 5 porcji:
    1. Paneer  —  1,5 kg;
    2. Besan*  —  1 szklanka;
    3. Mąka ryżowa  —  2 łyżki;
    4. Mąka kukurydziana  —  1 łyżka;
    5. Czerwona chili w proszku  —  ½ łyżeczki;
    6. Ginger garlic paste  —  1 łyżeczka;
    7. Adżwan, nasiona  —  ½ łyżeczki;
    8. Soda oczyszczona  —  szczypta;
    9. Sól  —  do smaku;
    10. Olej  —  do głębokiego smażenia;
  1. Przygotowanie:
    1. Zmieszaj besan, mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, ginger garlic paste, czerwoną chili, sodę oczyszczoną z taką ilością wody, aby otrzymać gęstą papkę* (mączną panierkę).
    2. Z blanszuj, zanurz paneer we wrzątku na 4 min, wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i osusz za pomocą ręczników papierowych.
    3. W patelni (np typu wok) z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu tłuszcz do głębokiego smażenia.
    4. Każdy kawałek sera zanurz w przygotowanym cieście a następnie umieść w gorącym tłuszczu i smaż na złoto brązowy kolor. Po usmażeniu wyławiaj kawałki przy pomocy łyżki cedzakowej i umieszczaj na ręcznikach papierowych w celu całkowitego odsączenia tłuszczu.
    5. Podawaj gorące z ketchupem, pastą green-chutney etc.
Życzę smacznego!


* Zauważ, że w przepisie do ciasta nie zastosowano jajek. Wszystko to za sprawą mieszaniny mąk a zwłaszcza hinduskiej mąki besan z ciecierzycy. Powstają z niej potrawy zarówno wytrawne jak i słodycze. W wersji wegetarianizmu wykluczającej jajka, besan je zastępuje pozwalając na przykład na zlepianie klopsików (kofta). Besan gotowana z jogurtem daje przekąskę podobną do polenty, a jako panierka do pieczonych ziemniaków nadaje im chrupiącą skórkę. Jako panierkę stosuje się ją również w pakorach, czyli kawałkach warzyw smażonych na głębokim tłuszczu. Mąkę besan otrzymuje się z ugotowanych a następnie uprażonych ziaren ciecierzycy. Jest dość droga – kilkanaście złotych za kilogram, do kupienia w sklepach internetowych i z żywnością orientalną.
Uwaga! Możesz zrobić mączną panierkę do sera, pomijając besan, z jajkami i drożdżami, coś w rodzaju ciasta na racuchy, ale wówczas otrzymasz trochę inny smak jak w oryginalnych paneer pakora.

Brak komentarzy: