czwartek, 21 stycznia 2016

Chilli Paneer - twaróg smażony (podawany z ryżem, polany sosem)

Kuchnia indyjska
Czas przygotowania: 15 minut.
Czas gotowania: 20 minut.
Dla 2 osób.
Biorąc pod uwagę fakt, że każda Hinduska ma przygotowany lub kupiony zapas twarogu, green chilli sauce i tomato sauce czyni tą potrawę niezbyt skomplikowaną a dzięki przyprawom jest bardzo smaczna.
Podawana jest najczęściej z ryżem.
  1. Składniki:
    1. Paneer (twaróg)  —  25 dag;
    2. Zielona papryczka chili  —  4 szt;
    3. Czosnek, utarty  —  5 ÷ 6 ząbków;
    4. Goździki  —  5 ÷ 6 szt;
    5. Imbir, utarty  —  ½ łyżeczki;
    6. Zielona papryka, pokrojona na małe kawałki  —  1 duża;
    7. Cebula, posiekana  —  1 duża;
    8. Mąka pszenna  —  2 łyżki;
    9. Mąka kukurydziana  —  3 łyżki;
    10. Sos sojowy  —  2 łyżeczki;
    11. Green Chilli Sauce  —  1 łyżeczka;
    12. Tomato Sauce*  —  1 ½ łyżeczki;
    13. Woda  —  około 9 łyżek;
    14. Olej, do smażenia  —  opcjonalnie;
    15. Pieprz czarny, mielony  —  ½ łyżeczki;
    16. Sól  —  do smaku;
  1. Przygotowanie marynaty do twarogu:
    1. Wymieszaj w misce mąkę pszenną, 2 łyżki mąki kukurydzianej, sól, pieprz, 6 łyżek wody (wodę dodawaj stopniowo - marynata ma być gęsta, ale nie może być ciastem).
  1. Przygotowanie twarogu:
    1. Pokrój ser na 2,5 cm kostki, umieść go w marynacie na 10 ÷ 15 minut (najlepiej do 1 h).
    2. Usmaż ser na głębokim tłuszczu na złoto brązowy kolor. Następnie przy pomocy łyżki cedzakowej powyjmuj ser, osusz z tłuszczu na ręcznikach papierowych i odstaw na bok, aż będzie potrzebny.
  1. Przygotowanie zasadnicze:
    1. Rozpuść 1 łyżkę mąki kukurydzianej w 3 łyżkach wody i odstaw.
    2. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, dodaj do niego starty imbir, czosnek i smaż przez 30 sekund na średnim ogniu. Po 30 sekundach dodaj cebulę i zeszklij ją na jasny brąz. Następnie dodaj zieloną papryczkę chili, zieloną paprykę i smaż następne 2 minuty - pamiętaj aby cały czas mieszać.
    3. Teraz dodaj sos sojowy, green chilli, tomato i sól. Dobrze wszystko wymieszaj i duś na średnim ogniu przez 1 minutę.
    4. Następnie dodaj usmażone kostki paneer i rozpuszczoną w wodzie mąkę kukurydzianą. Delikatnie wymieszaj i duś na średnim ogniu przez około 2 ÷ 3 minut, aż sos się zetnie.
    5. Danie podawaj gorące np. z ryżem udekorowane szczypiorkiem.
Życzę smacznego!

* Możesz zastąpić przecierem pomidorowym.

Brak komentarzy: