- Składniki:
- Paneer (twaróg) — 25 dag;
- Zielona papryczka chili — 4 szt;
- Czosnek, utarty — 5 ÷ 6 ząbków;
- Goździki — 5 ÷ 6 szt;
- Imbir, utarty — ½ łyżeczki;
- Zielona papryka, pokrojona na małe kawałki — 1 duża;
- Cebula, posiekana — 1 duża;
- Mąka pszenna — 2 łyżki;
- Mąka kukurydziana — 3 łyżki;
- Sos sojowy — 2 łyżeczki;
- Green Chilli Sauce — 1 łyżeczka;
- Tomato Sauce* — 1 ½ łyżeczki;
- Woda — około 9 łyżek;
- Olej, do smażenia — opcjonalnie;
- Pieprz czarny, mielony — ½ łyżeczki;
- Sól — do smaku;
|
|
- Przygotowanie marynaty do twarogu:
- Wymieszaj w misce mąkę pszenną, 2 łyżki mąki kukurydzianej, sól, pieprz, 6 łyżek wody (wodę dodawaj stopniowo - marynata ma być gęsta, ale nie może być ciastem).
- Przygotowanie twarogu:
- Pokrój ser na 2,5 cm kostki, umieść go w marynacie na 10 ÷ 15 minut (najlepiej do 1 h).
- Usmaż ser na głębokim tłuszczu na złoto brązowy kolor. Następnie przy pomocy łyżki cedzakowej powyjmuj ser, osusz z tłuszczu na ręcznikach papierowych i odstaw na bok, aż będzie potrzebny.
- Przygotowanie zasadnicze:
- Rozpuść 1 łyżkę mąki kukurydzianej w 3 łyżkach wody i odstaw.
- Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, dodaj do niego starty imbir, czosnek i smaż przez 30 sekund na średnim ogniu. Po 30 sekundach dodaj cebulę i zeszklij ją na jasny brąz. Następnie dodaj zieloną papryczkę chili, zieloną paprykę i smaż następne 2 minuty - pamiętaj aby cały czas mieszać.
- Teraz dodaj sos sojowy, green chilli, tomato i sól. Dobrze wszystko wymieszaj i duś na średnim ogniu przez 1 minutę.
- Następnie dodaj usmażone kostki paneer i rozpuszczoną w wodzie mąkę kukurydzianą. Delikatnie wymieszaj i duś na średnim ogniu przez około 2 ÷ 3 minut, aż sos się zetnie.
- Danie podawaj gorące np. z ryżem udekorowane szczypiorkiem.
Życzę smacznego!
* Możesz zastąpić przecierem pomidorowym. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz