środa, 20 stycznia 2016

Tomato Sauce - prosty sos pomidorowy

Kuchnia włoska
Przygotowanie 90 minut.
  1. Składniki na sos:
    1. Pomidory, obrane ze skórki i posiekane  —  90 dag;
    2. Oliwa extra virgin  —  ½ szklanki;
    3. Cebula, posiekana  —  1 mała;
    4. Czosnek, posiekany  —  2 ząbki;
    5. Nać selera  —  1 łodyga;
    6. Marchew, posiekana  —  1 szt;
    7. Liście bazylii  —  4 ÷ 6 szt;
    8. Liście laurowe  —  2 szt;
    9. Masło  —  opcjonalnie (około 4 łyżki);
    10. Czarny pieprz, świeżo zmielony  —  do smaku;
    11. Sól morska  —  do smaku;
  1. Przygotowanie sosu:
    1. W dużym garnku, na średnio dużym ogniu, rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż około 2 minuty - do zeszklenia. Następnie dodaj seler z marchewką i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż wszystko około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj pomidory, bazylię, liście laurowe i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę - często mieszaj. Usuń liście laurowe. Jak trzeba, to dopraw jeszcze do smaku. W tym miejscu możesz dodać masło - nie musisz dawać całości - wedle własnego gustu. Całość ostudź.
    2. Przełóż połowę zawartości do miski robota kuchennego i zmiksuj na gładko. Powtórz tą czynność z pozostałą częścią.
    3. Sos możesz podzielić na porcje i przechowywać w zamrażarce przez okres 6 miesięcy.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: