- Przygotowanie sosu:
- W dużym garnku, na średnio dużym ogniu, rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż około 2 minuty - do zeszklenia. Następnie dodaj seler z marchewką i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż wszystko około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj pomidory, bazylię, liście laurowe i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę - często mieszaj. Usuń liście laurowe. Jak trzeba, to dopraw jeszcze do smaku. W tym miejscu możesz dodać masło - nie musisz dawać całości - wedle własnego gustu. Całość ostudź.
- Przełóż połowę zawartości do miski robota kuchennego i zmiksuj na gładko. Powtórz tą czynność z pozostałą częścią.
- Sos możesz podzielić na porcje i przechowywać w zamrażarce przez okres 6 miesięcy.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz