- Przygotowanie:
- Umieść patelnię z olejem na średnim ogniu. Do gorącego oleju dodaj cebulę oraz jalapeño i smaż mieszając 4 ÷ 5 minut - cebula ma się zeszklić. Dodaj czosnek i smaż następna minutę.
- Zmniejsz ogień, posyp mieszaninę mąką i ciągle mieszając smaż, aż mąka lekko się zarumieni (około 2 minuty). Dodaj 1 szklankę wody z octem i solą. Wymiesza całość, aż konsystencja stanie się jednolita. Na koniec dodaj zieloną paprykę oraz pieprz i duś przez następne 5 ÷ 6 minut. Zdejmij z ognia i ostudź.
- Zmiksuj wszystko w malakserze lub za pomocą ręcznego blendera na gładką masę. Pod koniec miksowania wlej sok z limonki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przechowuj w lodówce, w stanie otwartym, przez okres do 1 tygodnia.
Życzę smacznego! Przepis dzięki uprzejmości Abhilashy Patel.
* Cebula typu hiszpańskiego ma raczej łagodny smak i jest umiarkowanie twarda.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz