środa, 20 stycznia 2016

Green Chile Sauce - sos z zielonej papryki

Kuchnia indyjska
Lepiej samemu zrobić, niż kupować konserwanty.
  1. Składniki:
    1. Olej rzepakowy - 2 łyżki;
    2. Cebula typ hiszpański*, drobno pokrojona w kostkę - ¾ szklanki;
    3. Papryka chili Jalapeño, posiekana z nasionami - ½ szklanki;
    4. Czosnek, posiekany - 1 ząbek;
    5. Mąka - 4 łyżki;
    6. Papryka zielona, posiekana - 75 dag;
    7. Ocet biały - ½ szklanki;
    8. Sól morska - 2 łyżeczki;
    9. Czarny pieprz - 1 łyżeczka;
    10. Sok z limonki - 2 łyżki;
  1. Przygotowanie:
    1. Umieść patelnię z olejem na średnim ogniu. Do gorącego oleju dodaj cebulę oraz jalapeño i smaż mieszając 4 ÷ 5 minut - cebula ma się zeszklić. Dodaj czosnek i smaż następna minutę.
    2. Zmniejsz ogień, posyp mieszaninę mąką i ciągle mieszając smaż, aż mąka lekko się zarumieni (około 2 minuty). Dodaj 1 szklankę wody z octem i solą. Wymiesza całość, aż konsystencja stanie się jednolita. Na koniec dodaj zieloną paprykę oraz pieprz i duś przez następne 5 ÷ 6 minut. Zdejmij z ognia i ostudź.
    3. Zmiksuj wszystko w malakserze lub za pomocą ręcznego blendera na gładką masę. Pod koniec miksowania wlej sok z limonki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
    4. Przechowuj w lodówce, w stanie otwartym, przez okres do 1 tygodnia.
Życzę smacznego!
Przepis dzięki uprzejmości Abhilashy Patel.


* Cebula typu hiszpańskiego ma raczej łagodny smak i jest umiarkowanie twarda.



Jalapeño – kultywar papryki rocznej, zaliczana do grupy tzw. papryk chili.
Ma niewielkie owoce, ceniona jest ze względu na lekko pikantny, lecz bogaty smak. Dominujące nuty to subtelna słodycz i kwasowość. Czerwona ma bardzo ostry smak. [Więcej na Wikipedia]

Brak komentarzy: