- Składniki:
- Paneer (twaróg), pokrojony w 2,5 cm kostkę - 25 dag;
- Nasiona kolendry, suszone - 2 łyżki;
- Czerwona papryczka chili, suszona (Red Kashmiri Chili) - 2 szt;
- Zielony kardamon - 1 szt;
- Papryka, pokrojona na 2,5 cm kawałki - 2 średnie;
- Pomidory obrane ze skórki i drobno posiekane - 3 średnie;
- Cebula, drobno posiekana - 2 średnie;
- Ginger-Garlic Paste - 1 łyżka;
- Czerwone chili w proszku - ½ łyżeczki;
- Przecier pomidorowy - około 2 łyżki;
- Suszone liście kozieradki (kasuri methi) - 2 łyżeczki;
- Olej lub Ghee (masło klarowane) - 3 łyżki;
- Śmietana (Fresh Cream) - 2 łyżki;
- Woda - ⅓ szklanki;
- Sól - do smaku;
|
|
UWAGA! | Przecier pomidorowy i śmietana są opcjonalnymi składnikami w tym przepisie i możesz zwiększyć lub zmniejszyć ich proporcje albo całkiem je pominąć. |
- Przygotowanie:
- Smaż mieszając, suche nasiona kolendry, Red Kashmiri Chili i zielony kardamon około 1 ÷ 1,5 minuty na małym ogniu. Następnie dobrze utłucz wszystko w moździerzu. Odstaw mieszankę na bok, niech czeka na swoją kolej.
- Umieść kostki sera w gorącej wodzie na 7 ÷ 8 minut. Odcedź i odstaw na bok, niech czekają na swoją kolej.
- Rozgrzej olej lub ghee na patelni na średnim ogniu, dodaj pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj ginger-garlic paste, czerwoną chili w proszku i smaż następne 1 ÷ 2 minuty.
- Włóż pokrojone pomidory. Mieszając smaż około 4 ÷ 5 minut, aż woda odparuje i zawartość zacznie się smażyć. Dołóż przyprawy przygotowane w kroku 1, dobrze wymieszaj i smaż przez następne 2 minuty. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.
- Dodaj pokrojoną paprykę, osól i duś przez 3 minuty. Dorzuć do mieszaniny pokruszoną kasuri methi, dolej wode i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty.
- Dodaj ser, delikatnie wymieszaj i jeszcze gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z ognia i podpraw śmietaną.
- Podawaj gorący.
Życzę smacznego!
- Porady lub odstępstwa kulinarne:
- Zamiast moczyć ser we wrzątku możesz go usmażyć. Sposoby smażenia podaję w przepisie na Paneer Tikka Masala.
- Możesz użyć tofu zamiast pannera. Tofu - twaróg z mleka sojowego.
Ja proponuję nasz rodzimy twardy, zbity ser biały, który nie będzie rozlatywał się w trakcie smażenia.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz