środa, 20 stycznia 2016

Kadai Paneer - twaróg w sosie warzywnym

Kuchnia indyjska
Czas przygotowania: 15 minut,
Czas gotowania: 20 minut,
4 porcje.
Kadai paneer, to przepyszne połączenie sera, papryki, pomidorów, cebuli i tradycyjnych indyjskich przypraw. Gotowany w ghee (masło klarowane), jest jedną z najbardziej popularnych receptur kuchni indyjskiego Pendżabu. Jest to danie główne i na ogół podawane z indyjskim pieczywem: naan, kulcha, paratha etc. Nieźle smakuje z ryżem basmati.
  1. Składniki:
    1. Paneer (twaróg), pokrojony w 2,5 cm kostkę - 25 dag;
    2. Nasiona kolendry, suszone - 2 łyżki;
    3. Czerwona papryczka chili, suszona (Red Kashmiri Chili) - 2 szt;
    4. Zielony kardamon - 1 szt;
    5. Papryka, pokrojona na 2,5 cm kawałki - 2 średnie;
    6. Pomidory obrane ze skórki i drobno posiekane - 3 średnie;
    7. Cebula, drobno posiekana - 2 średnie;
    8. Ginger-Garlic Paste - 1 łyżka;
    9. Czerwone chili w proszku - ½ łyżeczki;
    10. Przecier pomidorowy - około 2 łyżki;
    11. Suszone liście kozieradki (kasuri methi) - 2 łyżeczki;
    12. Olej lub Ghee (masło klarowane) - 3 łyżki;
    13. Śmietana (Fresh Cream) - 2 łyżki;
    14. Woda - szklanki;
    15. Sól - do smaku;
UWAGA!Przecier pomidorowy i śmietana są opcjonalnymi składnikami w tym przepisie i możesz zwiększyć lub zmniejszyć ich proporcje albo całkiem je pominąć.
  1. Przygotowanie:
    1. Smaż mieszając, suche nasiona kolendry, Red Kashmiri Chili i zielony kardamon około 1 ÷ 1,5 minuty na małym ogniu. Następnie dobrze utłucz wszystko w moździerzu. Odstaw mieszankę na bok, niech czeka na swoją kolej.
    2. Umieść kostki sera w gorącej wodzie na 7 ÷ 8 minut. Odcedź i odstaw na bok, niech czekają na swoją kolej.
    3. Rozgrzej olej lub ghee na patelni na średnim ogniu, dodaj pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia.
    4. Dodaj ginger-garlic paste, czerwoną chili w proszku i smaż następne 1 ÷ 2 minuty.
    5. Włóż pokrojone pomidory. Mieszając smaż około 4 ÷ 5 minut, aż woda odparuje i zawartość zacznie się smażyć. Dołóż przyprawy przygotowane w kroku 1, dobrze wymieszaj i smaż przez następne 2 minuty. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.
    6. Dodaj pokrojoną paprykę, osól i duś przez 3 minuty. Dorzuć do mieszaniny pokruszoną kasuri methi, dolej wode i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty.
    7. Dodaj ser, delikatnie wymieszaj i jeszcze gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z ognia i podpraw śmietaną.
    8. Podawaj gorący.
Życzę smacznego!
  1. Porady lub odstępstwa kulinarne:
    1. Zamiast moczyć ser we wrzątku możesz go usmażyć. Sposoby smażenia podaję w przepisie na Paneer Tikka Masala.
    2. Możesz użyć tofu zamiast pannera. Tofu - twaróg z mleka sojowego.
      Ja proponuję nasz rodzimy twardy, zbity ser biały, który nie będzie rozlatywał się w trakcie smażenia.

Brak komentarzy: