wtorek, 19 stycznia 2016

Gołąbki z zielonej sałaty nadziewane serem

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Składniki na gołąbki:
    1. Główka sałaty - 1 duża;
    2. Biały półtłusty ser - 25 dag;
    3. Pomidory - 2 duże;
    4. Śmietana - 2 łyżki;
    5. Orzechy włoskie, posiekane - 2,5 łyżki;
    6. Rodzynki - 2 łyżki;
    7. Chili w proszku - do smaku;
    8. Sól - do smaku;
  1. Składniki na sos:
    1. Ocet winny - 1 łyżka;
    2. Oliwa z oliwek - 4 łyżki;
    3. Sól, pieprz - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Na wstępie zrób sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
    2. Z blanszuj liście sałaty i osusz.
    3. Rozkrusz ser widelcem, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz chili. Wymieszaj dodając rozkruszone orzechy i rodzynki.
    4. Układaj nieco farszu na środku każdego liścia i zawijaj na sposób gołąbków z kapusty.
    5. Pokrój pomidory w talarki, ułóż z jednej strony półmiska a z drugiej gołąbki.
    6. Podając do konsumpcji polej gołąbki sosem.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: