wtorek, 19 stycznia 2016

Grzanki z grzybami

Z przepisów Babci Michaliny
W poniższym przepisie zastosowałem pieczarki, lecz Ty, z powodzeniem możesz zastosować inne świeże grzyby.
  1. Składniki:
    1. Pieczarki, obrane i pokrojone na kawałki - 35 dag;
    2. Chleb tostowy - 5 kromek;
    3. Cebula dymka ze szczypiorkiem - 3 drobne;
    4. Czosnek, przeciśnięty przez praskę - 1 łyżeczka;
    5. Natka pietruszki, posiekana - 2 ÷ 2,5 łyżki;
    6. Żółty cer - 5 plasterków;
    7. Masło - około 5 ÷ 6 dag;
    8. Oliwa - opcjonalnie;
    9. Sól - do smaku;
    10. Pieprz - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Umytą dymkę ze szczypiorkiem posiekaj.
    2. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy, następnie dodaj dymkę ze szczypiorkiem i czosnek. Zeszklij.
    3. Dodaj pieczarki, osól, popieprz i co jakiś czas mieszając smaż całość przez około 10 minut (aż woda z pod pieczarek wyparuje a one lekko się zarumienią), dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
    4. W między czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
    5. Kromki tostów ułóż na blasze do pieczenia, każdą posmaruj delikatnie oliwą. Połóż na każdej plaster sera i włóż do piekarnika na około 10 minut.
    6. Staraj się czynności z punktów 3, 4 i 5 wykonać równocześnie.
    7. Nałóż na grzanki pieczarki z cebulką i na talerzykach podaj gorące do konsumpcji.
    8. Do potrawy podaj w filiżankach czerwony barszczyk np instant.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: