wtorek, 25 października 2016

Ciasto na makaron domowy

Kuchnia włoska, polska
Czas przygotowania: 30 minut + leżakowanie
Stopień trudności: łatwe
Porcji: 300 g makaronu jajecznego
Wykonanie makaronu w domu to jedna z podstawowych receptur przypominająca mi moje ukochane babcie, które bardzo często zagniatały ciasto na makaron. Przy pomocy tego prostego przepisu, zaledwie z dwóch składników, można stworzyć wykwintne dania.
Należy jednak pamiętać, aby zawsze zachować proporcję: 1 jajko na każde 100 g mąki klasy 00.


  1. Składniki na ciasto:
    1. Mąka klasy 00  —  200 g;
    2. Jajka, średniej wielkości  —  2 szt;
  1. Przygotowanie ciasta:
    1. Mąkę przesiej, wysyp na stolnicę, lub jakiś czysty i suchy blat. Uformuj z niej kopczyk, w środku zrób dołek, do którego wbij jajka.
    2. Powoli połącz jajka z mąką a następnie zagniataj do momentu aż ciasto stanie się zwarte, elastyczne i gładkie.
    3. Po zakończeniu ugniatania uformuj kulę, którą owiń w folię i odstaw na co najmniej pół godziny w temperaturze pokojowej.
  1. Wykonanie makaronu:
    1. Po leżakowaniu zdejmij z ciasta folię, podsyp stolnicę lub blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 mm.
    2. Rozwałkowane ciasto oprósz mąką z jednej i drugiej strony. Chodzi o rozprowadzenie dłonią cieniutkiej warstwy mąki na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta, nadmiar mąki odrzuć.
    3. Zwiń ciasto w luźny rulon, następnie pokrój na kawałki (najlepiej na skos). Grubość jest zależna od tego do jakiego dania makaron ma być przeznaczony.
    4. Po pokrojeniu makaronu rozdziel go między palcami i rozłóż na bawełnianej ściereczce jeżeli chcesz go przesuszyć, użyć później. Moja babcia podrzucała palcami makaron i w ten sposób on się rozwijał z krążków, bo po pokrojeniu takie otrzymasz.
    5. Gotowy makaron wrzuć do gotującego się, osolonego wrzątku i gotuj około 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. W trakcie wyrabiania ciasta, aby nie było zbyt suche, można użyć odrobiny przegotowanej wody o temperaturze pokojowej lub oliwy, co często czyniły gospodynie domowe. Włoski sposób wyklucza dodawania trzecich składników (wody czy oliwy), gdyż po leżakowaniu ciasto i tak nabiera elastyczności.

Brak komentarzy: