środa, 26 października 2016

Sos beszamelowy - Besciamella

Kuchnia włoska
Czas przygotowania: 2 minuty
Czas gotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Poniżej podaję bazowy przepis na sos beszamelowy, który we Włoszech stosuje się do wielu potraw.
Zobacz, jak go przygotować:


  1. Składniki:
    1. Masło  —  100 g;
    2. Mąka  —  100 g;
    3. Mleko  —  1 l;
    4. Gałka muszkatołowa  —  opcjonalnie;
    5. Sól  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Rozpuść masło w rondelku o grubym dnie.
    2. Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką*.
    3. Cały czas mieszając wlej stopniowo mleko.
    4. Zetrzyj na tarce trochę gałki muszkatołowej.
    5. Mieszaj zawartość na małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej gęstości sosu.
    6. Na koniec dopraw solą do smaku, przelej sos do sosjerki i przykryj folią.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. * W tym momencie decydujesz o smaku i kolorze sosu, gdyż można zeszklić mąkę nawet na ciemno-brązowy kolor i dopiero wlewać mleko. Ja preferuje krótkie smażenie mąki - besciamella im jaśniejsza, tym bardziej zbliżona do oryginału.

    2. Besciamella (sos beszamelowy) – jest to de facto zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem. Główne składniki to zawsze mleko, mąka i masło, przyprawiane solą kuchenną i świeżo startą gałką muszkatołową. Niektórzy doprawiają jeszcze świerzo zmielonym białym pieprzem i sokiem z cytryny. Besciamella podawany jest do mięs, zapiekanek, lazanii, gotowanych warzyw etc.

Brak komentarzy: