- Przygotowanie:
- Rozpuść masło w rondelku o grubym dnie.
- Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką*.
- Cały czas mieszając wlej stopniowo mleko.
- Zetrzyj na tarce trochę gałki muszkatołowej.
- Mieszaj zawartość na małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej gęstości sosu.
- Na koniec dopraw solą do smaku, przelej sos do sosjerki i przykryj folią.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- * W tym momencie decydujesz o smaku i kolorze sosu, gdyż można zeszklić mąkę nawet na ciemno-brązowy kolor i dopiero wlewać mleko. Ja preferuje krótkie smażenie mąki - besciamella im jaśniejsza, tym bardziej zbliżona do oryginału.
Besciamella (sos beszamelowy) – jest to de facto zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem. Główne składniki to zawsze mleko, mąka i masło, przyprawiane solą kuchenną i świeżo startą gałką muszkatołową. Niektórzy doprawiają jeszcze świerzo zmielonym białym pieprzem i sokiem z cytryny. Besciamella podawany jest do mięs, zapiekanek, lazanii, gotowanych warzyw etc.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz