środa, 26 października 2016

Lazania z ziemniakami, szynką i mozzarellą

Kuchnia włoska
Lasagne pochodzi z Włoch. Tradycyjnie przypisana do Neapolu (Campania), gdzie w średniowieczu powstała pierwsza receptura, opublikowana w Liber de Coquina (The Book of Cookery).
Sposobów przygotowania lasagne jest wiele, jednak niezmiennym składnikiem pozostaje makaron pokrojony w kwadraty. Zawsze zapieka się ją w piekarniku i podaje na gorąco.

Poniżej podaję włoski przepis na lasagne z ziemniakami, serami i szynką:
  1. Składniki na ciasto do makaronu:
    1. Mąka klasy 00  —  20 dag;
    2. Jajka  —  2 szt;
  1. Składniki na sos beszamelowy:
    1. Masło  —  30 g;
    2. Mąka klasy 00  —  25 g;
    3. Mleko  —  300 ml;
    4. Gałka muszkatołowa  —  opcjonalnie;
    5. Sól  —  do smaku;
  1. Pozostałe składniki do lazanii:
    1. Ziemniaki  —  400 g;
    2. Szynka gotowana  —  200 g;
    3. Mozzarella  —  250 g;
    4. Parmezan  —  opcjonalnie;
    5. Sól  —  opcjonalnie;
    6. Świerzo zmielony biały pieprz  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Na wstępie przygotuj ciasto na makaron. Przepis na wykonanie ciasta domowego znajdziesz tutaj.
      Alternatywnie możesz zastosować makaron w formie kwadratów kupiony w sklepie (produkuje go też Lubella).
    2. W trakcie przygotowywania ciasta na makaron ugotuj ziemniaki ze skórą na półtwardo, nie mogą być rozgotowane. Obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
    3. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko i pokrój na spore kwadraty, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą (makaron po ugotowaniu ma być mocno al dente).
    4. Przygotuj lub kup sos beszamelowy, około 300 ml. Przepis na wykonanie sosu beszamelowego znajdziesz tutaj.
    5. Pergaminem do pieczenia wyłóż odpowiedniej wielkości brytfankę i niewielkimi porcjami układaj kolejno na przemian: sos beszamelowy (na papier niewielka warstwa, więc zrób to pędzelkiem), kwadraty makaronu, ziemniaki (układane ziemniaki zawsze lekko posól i jeżeli stosujesz pieprz popieprz), cienkie plasterki szynki, cienkie plasterki mozzarelli, sos beszamelowy posypany odrobiną startego parmezanu. Układaj warstwy do wyczerpania produktów. Koniec z końcem, ostatnia warstwa ma się składać z makaronu, szynki, mozzarelli i sosu beszamelowego posypanego startym parmezanem.
    6. Piec w piekarniku wentylowanym nagrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut, aż powierzchnia lazanii nabierze złotego koloru.
      Podawaj na gorąco!
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Najbardziej popularne klasyczne odmiany lasagne to:
      1. bolognese
      2. napoli

Brak komentarzy: