- Przygotowanie:
- Na wstępie przygotuj ciasto na makaron. Przepis na wykonanie ciasta domowego znajdziesz tutaj.
Alternatywnie możesz zastosować makaron w formie kwadratów kupiony w sklepie (produkuje go też Lubella).
- W trakcie przygotowywania ciasta na makaron ugotuj ziemniaki ze skórą na półtwardo, nie mogą być rozgotowane. Obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
- Ciasto rozwałkuj bardzo cienko i pokrój na spore kwadraty, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą (makaron po ugotowaniu ma być mocno al dente).
- Przygotuj lub kup sos beszamelowy, około 300 ml. Przepis na wykonanie sosu beszamelowego znajdziesz tutaj.
- Pergaminem do pieczenia wyłóż odpowiedniej wielkości brytfankę i niewielkimi porcjami układaj kolejno na przemian: sos beszamelowy (na papier niewielka warstwa, więc zrób to pędzelkiem), kwadraty makaronu, ziemniaki (układane ziemniaki zawsze lekko posól i jeżeli stosujesz pieprz popieprz), cienkie plasterki szynki, cienkie plasterki mozzarelli, sos beszamelowy posypany odrobiną startego parmezanu. Układaj warstwy do wyczerpania produktów. Koniec z końcem, ostatnia warstwa ma się składać z makaronu, szynki, mozzarelli i sosu beszamelowego posypanego startym parmezanem.
- Piec w piekarniku wentylowanym nagrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut, aż powierzchnia lazanii nabierze złotego koloru.
Podawaj na gorąco!
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Najbardziej popularne klasyczne odmiany lasagne to:
- bolognese
- napoli
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz