środa, 26 października 2016

Ravioli z twarogiem, szynką i parmezanem

Kuchnia włoska
Ravioli bez jajek idealne dla tych, którzy są uczuleni lub nie tolerują jajek. W sumie dla wszystkich, ponieważ ciasto nie różni się od klasycznego jajecznego ciasta na makaron.
  1. Składniki na ciasto:
    1. Mąka  —  40 dag;
    2. Sól  —  1 łyżeczka;
    3. Woda przegotowana, letnia  —  opcjonalnie;
  1. Składniki na farsz:
    1. Twaróg  —  320 g;
    2. Szynka surowa  —  100 g;
    3. Starty parmezan  —  3 łyżki;
    4. Sól  —  do smaku;
    5. Pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Umieść w misce przesianą mąkę i szczyptę soli.
      Dodając powoli wodę mieszaj i zagniataj, aż ciasto stanie się plastyczne, gładkie i jednolite.
      Następnie zawiń ciasto w folię i pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę. Przed rozwałkowaniem ciasta przygotuj nadzienie.
    2. Szynkę pokrój na bardzo małe kawałki i umieść w misce razem z twarogiem oraz parmezanem. Dopraw solą, pieprzem do smaku i wymieszaj na jednolitą masę.
    3. Podsyp stolnicę mąką, rozwałkuj na niej ciasto i zacznij tworzyć ravioli (pierogi). Kształt mogą mieć dowolny, w zależności od użytej formy. Tradycyjnie możesz po prostu pociąć ciasto na równe kwadraty.
    4. Umieszczaj nieduże porcje farszu na środku wyciętego kwadratu (formy), połóż na wierzch drugi kwadrat (formę) i zlepiaj ze sobą brzegi ciasta tworząc ravioli (pierożki), które następnie układaj na podsypanej mąką stolnicy.
    5. Gotowe pierożki wrzucaj niewielkimi partiami na osoloną gotującą się wodę i gotuj przez co najmniej 13 ÷ 15 minut, a nawet więcej, jeśli ciasto było nieco grubsze.
    6. Podawaj gorące!
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: