- Przygotowanie:
- Umieść w misce przesianą mąkę i szczyptę soli.
Dodając powoli wodę mieszaj i zagniataj, aż ciasto stanie się plastyczne, gładkie i jednolite.
Następnie zawiń ciasto w folię i pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę. Przed rozwałkowaniem ciasta przygotuj nadzienie.
- Szynkę pokrój na bardzo małe kawałki i umieść w misce razem z twarogiem oraz parmezanem. Dopraw solą, pieprzem do smaku i wymieszaj na jednolitą masę.
- Podsyp stolnicę mąką, rozwałkuj na niej ciasto i zacznij tworzyć ravioli (pierogi). Kształt mogą mieć dowolny, w zależności od użytej formy. Tradycyjnie możesz po prostu pociąć ciasto na równe kwadraty.
- Umieszczaj nieduże porcje farszu na środku wyciętego kwadratu (formy), połóż na wierzch drugi kwadrat (formę) i zlepiaj ze sobą brzegi ciasta tworząc ravioli (pierożki), które następnie układaj na podsypanej mąką stolnicy.
- Gotowe pierożki wrzucaj niewielkimi partiami na osoloną gotującą się wodę i gotuj przez co najmniej 13 ÷ 15 minut, a nawet więcej, jeśli ciasto było nieco grubsze.
- Podawaj gorące!
Życzę smacznego!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz