- Przygotowanie:
- Rozgrzej na patelni olej i zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie seler, marchew i bekon.
- Po zeszkleniu powyższych dodaj orzeszki piniowe i grzyby.
- Gdy wszystko będzie dobrze rumiane, dodaj flaki, sól i smaż całość na niewielkim ogniu przez około 10 min (często mieszaj). Po 10 minutach dodaj pomidory pokrojone na kawałki (często mieszaj).
- Po 15 minutach duszenia zalej składniki wrzącą wodą i gotuj powoli przez około 2 godziny (czas jest zależny od zastosowanych flaków).
- Podawaj flaki posypane tartym parmezanem z chlebem na osobnym talerzyku. Włosi często stosują tosty.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Wersja receptury obejmuje zastosowanie ziemniaków pokrojonych na kawałki o grubości około 1 centymetra, więc jeśli chcesz je dodać zrób to na 15 ÷ 20 minut przed końcem gotowania.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz