czwartek, 27 października 2016

Trippa à la genovese - flaki po genueńsku

Kuchnia włoska - przepis oryginalny
4 porcje
  1. Składniki:
    1. Flaki sparzone I pokrojone w paski  —  1 kg;
    2. Pomidory, obrane ze skórki  —  50 dag;
    3. Oliwa z oliwek extravergine  —  ½ szklanki;
    4. Bekon pokrojony w kostkę  —  2 plastry;
    5. Grzyby, różne  —  100 g;
    6. Orzeszki piniowe  —  5 g;
    7. Marchew pokrojona w drobną kostkę  —  1 szt;
    8. Seler naciowy pokrojony w drobną kostkę  —  1 łodyga;
    9. Cebula  —  1 szt;
    10. Parmezan Reggiano  —  50 g;
    11. Chleb  —  4 kromki;
    12. Sól  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Rozgrzej na patelni olej i zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie seler, marchew i bekon.
    2. Po zeszkleniu powyższych dodaj orzeszki piniowe i grzyby.
    3. Gdy wszystko będzie dobrze rumiane, dodaj flaki, sól i smaż całość na niewielkim ogniu przez około 10 min (często mieszaj). Po 10 minutach dodaj pomidory pokrojone na kawałki (często mieszaj).
    4. Po 15 minutach duszenia zalej składniki wrzącą wodą i gotuj powoli przez około 2 godziny (czas jest zależny od zastosowanych flaków).
    5. Podawaj flaki posypane tartym parmezanem z chlebem na osobnym talerzyku. Włosi często stosują tosty.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Wersja receptury obejmuje zastosowanie ziemniaków pokrojonych na kawałki o grubości około 1 centymetra, więc jeśli chcesz je dodać zrób to na 15 ÷ 20 minut przed końcem gotowania.

Brak komentarzy: