czwartek, 27 października 2016

Trippa à la Fiorentina - Flaki po Florencku

Kuchnia włoska - przepis oryginalny
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 100 minut
  1. Składniki na 4 porcje:
    1. Flaki cielęce, wstępnie sparzone i pokrojone w paski  —  80 dag;
    2. Pomidory  —  40 dag;
    3. Ser Grana Padano  —  80 g;
    4. Białe wytrawne wino  —  1 szklanka;
    5. Seler naciowy, drobno pokrojony  —  1 szt;
    6. Marchew, pokrojoną w kosteczkę  —  1 szt;
    7. Cebula, drobno posiekana  —  1 średnia;
    8. Czosnek  —  1 ząbek;
    9. Bazylia, drobno posiekana  —  4 liście;
    10. Olej  —  ½ szklanki;
    11. Sól  —  opcjonalnie;
    12. Pieprz  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Gotuj flaki w osolonej wodzie przez około 20 min, następnie odcedź i zanurz w misce z zimną wodą.
    2. Tymczasem w garnku o grubym dnie, umieść olej, wyciśnij do niego czosnek, dodaj seler, marchew, cebulę i bazylię, wymieszaj i smaż na małym ogniu. Po 20 minutach podlej winem, któremu pozwól powoli odparować.
    3. Po odparowaniu wina dodaj dobrze odsączone flaki i posyp połową startego sera Grana Padano, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory (bez nasion), sól, pieprz do smaku i gotuj przez 30 ÷ 40 minut podlewając delikatnie wodą.
    4. Podawaj gorące posypane startym serem Grana Padano.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Podlewamy delikatnie wodą, gdyż konsystencja potrawy ma być gęsta.

Brak komentarzy: