- Przygotowanie:
- Gotuj flaki w osolonej wodzie przez około 20 min, następnie odcedź i zanurz w misce z zimną wodą.
- Tymczasem w garnku o grubym dnie, umieść olej, wyciśnij do niego czosnek, dodaj seler, marchew, cebulę i bazylię, wymieszaj i smaż na małym ogniu. Po 20 minutach podlej winem, któremu pozwól powoli odparować.
- Po odparowaniu wina dodaj dobrze odsączone flaki i posyp połową startego sera Grana Padano, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory (bez nasion), sól, pieprz do smaku i gotuj przez 30 ÷ 40 minut podlewając delikatnie wodą.
- Podawaj gorące posypane startym serem Grana Padano.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Podlewamy delikatnie wodą, gdyż konsystencja potrawy ma być gęsta.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz