- Przygotowanie sosu beszamelowego z serkiem topionym:
- Rozgrzej w garnku masło. Gdy masło zacznie się pienić, ciągle mieszając, wsyp powoli mąkę - tak, jakbyś robił zasmażkę.
- Następnie, ciągle mieszając, wlej stopniowo mleko.
- Na koniec dodaj serek topiony i mieszaj dotąd, aż się rozpuści.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Sos gotowy!
- Przygotowanie lazanii:
- Ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości, następnie obierz ze skórki i pokrój na plastry.
- Pomidory obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń nasady łodyżek i pestki, następnie pokrój w kostkę.
- Mięso wraz z pomidorami, bulionem i 125 ml wody gotuj na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, do czasu, aż płyn odparuje. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Natłuść formę do zapiekanki masłem* i ułóż w niej warstwami na przemian do wyczerpania surowców:
- > przyprawione solą i pieprzem ziemniaki;
- > sos z mięsem mielonym;
- > sos beszamelowy;
- > starty ser ementaler;
- Uwaga! Pozostaw 2 łyżki startego sera na koniec.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i piec w nim lazanię przez ok. 45 min.
- Na 10 min przed końcem pieczenia posyp ją pozostawionym serem.
- Podawaj gorącą ze świeżą sałatą i lampką wytrawnego czerwonego wina.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- * Ja mam własny patent na to, aby lasange nie rozpadało się! Blaszkę w
której ją piekę wykładam papierem do pieczenia, który pięknie przylega do jej
boków, najważniejszym jest jednak to, że po upieczeniu nie wyjmuję lazanii od razu z
piekarnika, lecz pozostawiam na ok 10 minut w wyłączonym z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarniku.
Możesz dorzucić do mięsa grzyby świeże lub suszone. Suszone wcześniej płuczemy a następnie moczymy w niewielkiej ilości chłodnej, lecz nie zupełnie zimnej wodzie przez minimum 2 godz, co jakiś czas mieszając. Po wyjęciu grzybów, pozostały sok przecedź przez ściereczkę i dodaj do mięsa.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz