sobota, 29 października 2016

Lazania ziemniaczana z mieloną wołowiną

Potrawa włoska wg Babci Michaliny
  1. Składniki na sos beszamelowy z serkiem topionym:
    1. Masło  —  5 dag;
    2. Mąka  —  5 dag;
    3. Mleko  —  ½ l;
    4. Serek topiony, np. złoty ementaler  —  1 szt;
    5. Świeżo zmielony pieprz  —  do smaku;
    6. Sól ziołowa  —  do smaku;
  1. Składniki na 5 porcji lazanii:
    1. Ziemniaki  —  1 kg;
    2. Mielone mięso wołowe  —  50 dag;
    3. Pomidory  —  30 dag;
    4. Bulion w proszku  —  2 łyżeczki;
    5. Świeżo zmielony pieprz  —  opcjonalnie;
    6. Sól ziołowa  —  opcjonalnie;
    7. Majeranek  —  opcjonalnie;
    8. Ser ementaler, starty  —  125 g;
    9. Masło  —  do natłuszczenia formy;
  1. Przygotowanie sosu beszamelowego z serkiem topionym:
    1. Rozgrzej w garnku masło. Gdy masło zacznie się pienić, ciągle mieszając, wsyp powoli mąkę - tak, jakbyś robił zasmażkę.
    2. Następnie, ciągle mieszając, wlej stopniowo mleko.
    3. Na koniec dodaj serek topiony i mieszaj dotąd, aż się rozpuści.
    4. Dopraw solą i pieprzem.
    5. Sos gotowy!
  1. Przygotowanie lazanii:
    1. Ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości, następnie obierz ze skórki i pokrój na plastry.
    2. Pomidory obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń nasady łodyżek i pestki, następnie pokrój w kostkę.
    3. Mięso wraz z pomidorami, bulionem i 125 ml wody gotuj na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, do czasu, aż płyn odparuje. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
    4. Natłuść formę do zapiekanki masłem* i ułóż w niej warstwami na przemian do wyczerpania surowców:
      1. >  przyprawione solą i pieprzem ziemniaki;
      2. >  sos z mięsem mielonym;
      3. >  sos beszamelowy;
      4. >  starty ser ementaler;
      5. Uwaga! Pozostaw 2 łyżki startego sera na koniec.
    5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i piec w nim lazanię przez ok. 45 min.
    6. Na 10 min przed końcem pieczenia posyp ją pozostawionym serem.
    7. Podawaj gorącą ze świeżą sałatą i lampką wytrawnego czerwonego wina.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. * Ja mam własny patent na to, aby lasange nie rozpadało się! Blaszkę w której ją piekę wykładam papierem do pieczenia, który pięknie przylega do jej boków, najważniejszym jest jednak to, że po upieczeniu nie wyjmuję lazanii od razu z piekarnika, lecz pozostawiam na ok 10 minut w wyłączonym z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarniku.

    2. Możesz dorzucić do mięsa grzyby świeże lub suszone.
      Suszone wcześniej płuczemy a następnie moczymy w niewielkiej ilości chłodnej, lecz nie zupełnie zimnej wodzie przez minimum 2 godz, co jakiś czas mieszając. Po wyjęciu grzybów, pozostały sok przecedź przez ściereczkę i dodaj do mięsa.

Brak komentarzy: