niedziela, 30 października 2016

Ziemniaki faszerowane karczochami z szynką

Kuchnia włoska
Czy wiesz, że podstawowym składnikiem odżywczym ziemniaka jest skrobia, która w zależności od odmiany stanowi od 12% do 21% świeżej masy bulw. Drugą ważną grupą składników są białka i aminokwasy. W mniejszych ilościach występują w bulwach cukry rozpuszczalne (glukoza, fruktoza, sacharoza – łącznie około 1% świeżej masy), a także kwasy tłuszczowe (do 0,5% świeżej masy). Składniki mineralne takie jak wapń, chlor, żelazo, jod czy siarka stanowią od 0,5 do 2% masy bulw. Ziemniaki są też ważnym źródłem witaminy C, PP, B1, B2 i B6. [Wikipedia]
Przygotowanie 50 minut.
  1. Składniki na 4 porcje:
    1. Ziemniaki, duże  —  4 szt;
    2. Karczochy w oleju  —  150 g;
    3. Szynka  —  8 dużych, długich plastrów;
    4. Zielone oliwki  —  120 g;
    5. Rozmaryn, świeży  —  2 gałązki;
    6. Tymianek, świeży  —  1 gałązka;
    7. Oliwa z oliwek  —  opcjonalnie;
    8. Sól, pieprz  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki obierz, odetnij z każdego wzdłużnie kawałek [(około ¼), to będzie „pokrywa”] i ugotuj na parze. Mają pozostać al dente. Wydłub, wydrąż łyżeczką miąższ z większej części ziemniaka i delikatnie osól. Zobacz jak to zrobić!
    2. Na farsz: posiekaj drobno oliwki, karczochy, część wydrążonego miąższu ziemniaka*, kilka igieł rozmarynu rozgniecionych w moździerzu z liśćmi tymianku i wymieszaj wszystko z odrobiną oliwy soląc i pieprząc do smaku.
    3. Wypełnij puste miejsca ziemniaków farszem, przykryj odciętą „pokrywą” i owiń każdego ziemniaka 2 plastrami szynki (dla scalenia całości możesz zastosować wykałaczki). Zobacz jak to zrobić! Umieść ziemniaki w brytfance do pieczenia i połóż na nich gałązki rozmarynu. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 15 minut.
    4. Podawaj gorące.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. * Ilość opcjonalna - wydrążone ziemniaki przeciśnięte przez praskę utworzą spoiwo i wypełniacz objętościowy farszu. Jak nie chcesz, nie musisz ich dodawać.

Brak komentarzy: